Vrouwlief is officieel twee jaar werkloos en krijgt met ingang van deze maand géén WW-uitkering meer. De beste wensen nog trouwens! Ook namens haar. Ik beloof u alvast dat dit géén zielig verhaal wordt over een arme columnist, die in aanloop naar z’n pensioen zelf al minder uren werkt en nu ook nog de broodnodige inkomsten van z’n eega weg ziet vallen. De schade valt namelijk mee. Zonder haar inkomsten redden wij het zonder voedselbank en armoedebeleid nog wel.

Ik wil u alleen even meenemen in de wonderlijke 24 maanden die achter ons liggen. Na tientallen jaren arbeidzaam leven was ze eind 2020 dus de sigaar toen haar broodheer, een groothandel, wegens reorganisatie haar contract niet verlengde. Goedgemutst ging ze op zoek naar een ander parttime baantje, maar dat viel dus een tikkie tegen. Ze moest verplicht vier keer in de maand solliciteren en deed dat braaf. In het begin zelfs méér dan dat. In de volle twee jaar dat ze solliciteerde werd ze vier keer op gesprek uitgenodigd.

Waarschijnlijk niet toevallig ging het in drie van de vier gevallen om een baan waarvoor ze door bekenden gevráágd werd. “Is dat niks voor jou?” Zo belandde ze bij een tankstation, waar de baas serieus denkt dat iemand van 60 jaar nog nachtdiensten wil draaien. Nee dus. Stond ze bij een bakkerij twee dagen achter de balie voor anderhalve klant. Ook niks voor zo’n bezige bij als haar. Werd ze bij een supermarkt binnen gehaald als ‘allrounder’ – want handig met brood & banket, maar ook kaas & worst. Maar nee hoor, wie maar twee dagen per week wil werken moet achter de kassa. Dat hadden we niet afgesproken…

Op alle andere sollicitaties (zo’n honderd dus) kreeg ze welgeteld twee keer een reactie. Ik opperde vrolijk om nóg een keer te solliciteren bij al die andere toko’s. Bij hun kennelijk ernstig onderbezette afdeling personeelszaken. Of bang om beschuldigd te worden van leeftijdsdiscriminatie? Of gewoon onbeschoft? In de tussentijd werkt vrouwlief vier dagen per week als vrijwilliger op een zorgboerderij. Zinvol en dankbaar werk met kleine onkostenvergoeding. En uitkering of geen uitkering, na elke werkdag moe en voldaan thuis. Verlost van sollicitatieplicht.

Thijs Blom.