Vanaf het dak van Maasplaza dacht ik tijdens de jaarwisseling een mooi uitzicht te hebben op het grote professionele vuurwerk bij het Groothoofd, georganiseerd door de gemeenten Dordrecht en Papendrecht. Als rasechte Dordtenaar had ik vooraf moeten beseffen dat er tussen deze twee locaties nog een behoorlijk groot monument staat, maar goed, die Grote Kerk staat er nou eenmaal en moet daar tot in de eeuwigheid blijven. De ‘compensatie’ qua zicht op spektakel kwam van zo’n beetje alle kanten. Heel mooi, siervuurwerk.
Aan de prachtige uitspattingen in de donkere lucht zie je niet of het legaal of illegaal vuurwerk is. Doet het er eigenlijk toe? Is het best oké dat als je bepaalde soorten vuurwerk in ons land niet kunt kopen, dat je dat dan ‘gewoon’ in het buitenland haalt? Ik vind dus van niet. Wie mijn stukkies door de jaren heen leest, weet dat verbieden van mij verboden mag worden, maar soms ontberen mensen zoveel hersencellen dat een verbod nodig is. Er kwam slechts een ‘deelverbod’ en ééncelligen trekken zich daar niets van aan, maar het was een eerste stap.
In veel gemeenten is gepoogd een tweede stap te maken met verkoop- en afsteekverboden. Experiment mislukt, zoals we allemaal gezien hebben. Voorstanders van de levens en lichaamsdelen kostende traditie wijten de ellende aan illegaal vuurwerk. Dat één op de tien slachtoffers valt door legaal vuurwerk nemen ze op de koop toe. Waarom dat onderscheid gemaakt wordt is me sowieso een raadsel. Knoop wat legaal spul aan elkaar en je hebt ook een bommetje. Als puber was ik wat dat betreft ervaringsdeskundig.
Namens vrijwel alle burgemeesters in ons land gaat die van Den Haag bij de Tweede Kamer pleiten voor een algeheel vuurwerkverbod. Het kabinet wil er namelijk niet aan. Te verdeeld. PVV en VVD, die beide het woord vrijheid in hun partijnaam koesteren, willen niet aan een totaalverbod. Vrijheid is kostbaar, leerde ik bij het vak geschiedenis op school, maar de uitleg dat vuurwerk best wat slachtoffers, inclusief gewonde hulpverleners, mag kosten toch niet. Nu het opblazen van voordeuren mode is geworden is zelfs een verbod op het bezit van vuurwerk harder nodig dan ooit.
Thijs Blom.
(Foto: Stolk Fotografie)