DORDRECHT – Het was zaterdag een bijzonder schouwspel. Het schip van kunstenaar Edward Clydesdale Thomson werd door de smalle straten van de binnenstad van Dordrecht getrokken door circa 200 inwoners van de stad. Voor de route van het Dordrechts Museum naar het Hof van Nederland werd ruim de tijd genomen. (Foto’s: Stolk Fotografie)

Thomson werd voor dit project, dat loopt sinds 2019, geïnspireerd door de sociale geschiedenis van de Dordtse scheepsbouw en hoe deze verbonden is met de binnenvaart. Dit sociale aspect is als een rode draad terug te zien in alle stappen van zijn proces. Vele (mbo-)studenten, vrijwilligers en experts in scheepsbouw hielpen bij de totstandkoming. Koninklijke Van der Wees Wegtransporten was verantwoordelijk voor het transport van de boot van zijn bouwplaats in de Biesboschhal naar de Museumstraat en uiteindelijk werd de boot op z’n reis door de stad getrokken door de inwoners die zich op hadden gegeven als vrijwilliger. Ook omstanders sprongen bij om te helpen bij het trekken. Onderweg viel het schip gecontroleerd uit elkaar. Op sommige stukken was dit nog best even spannend, maar uiteindelijk verliep alles volgens schema. De brokstukken worden later teruggeplaatst als sculpturen in de wijk. Dit is de laatste stap van de herinrichting van het Hofkwartier.

Niet door het hek
Het bleef tot het laatste moment spannend hoe de kunstenaar zijn plannen had aangepast. Door de weerstand die in 2021 ontstond rondom zijn plan om de boot door een replica van het museumhek te trekken, werd Thomson genoodzaakt om een andere manier te bedenken waarop het schip de tuin zou verlaten. Hij kreeg heel veel tips met de meest uiteenlopende ideeën en koos er uiteindelijk voor om het vertrek van de boot uit de museumtuin beeldend te maken. Een groep dansers symboliseerde de tjalk die over het museumhek gaat. De choreografie werd verzorgd door Maartje Bonarius en Harm van der Laan van Tall Tales Company. De dans werd uitgevoerd door studenten van het Albeda Danscollege uit Rotterdam en muzikaal begeleid door geluidskunstenaar Radboud Mens.

Discussie én saamhorigheid
“Met dit project wordt een connectie gelegd tussen twee belangrijke plekken in de stad, het Dordrechts Museum en het Hof van Nederland”, zegt cultuurwethouder Rik van der Linden. “’Rivier, boot, stad’ heeft voor discussie gezorgd, maar ook veel saamhorigheid en betrokkenheid opgeleverd. Van studenten en vele vrijwilligers tot aan experts in scheepsbouw, samen hebben ze op ambachtelijke wijze een klein stukje Dordtse geschiedenis laten herleven. Ik ben nieuwsgierig hoe het project definitief vorm krijgt als markering in de stad.”