DORDRECHT – De Stichting Intocht Sinterklaas, jaarlijks verantwoordelijk voor de Sinterklaasintocht in Dordrecht, is altijd tegenstander geweest van het aanpassen van de figuur zwarte Piet. Door maatschappelijke ontwikkelingen maakt de stichting nu toch de stap naar roetveegpiet. ‘Roetveeg lijkt door een groot deel van de maatschappij te zijn geaccepteerd. Dat heeft ons gedwongen tot het maken van een nieuwe afweging’, aldus de stichting. (Archieffoto: Thymen Stolk)
Vorig jaar, toen de intocht niet doorging, werd nog de optie van een grijze Piet overwogen, maar dat bleek volgens de stichting gaande het jaar ook geen optie. ‘Kids komen enkel en alleen nog maar roetveeg tegen bij de landelijke tv, de sinterklaasfilm in de bioscoop, veelal ook op bedrijfsfeesten en bij verenigingen, op het sinterklaasfeest op school, grote shows zoals het Zapp Sinterklaasfeest etc. Dan vraag je je af of het nog wel gerechtvaardigd is om als SIS te blijven zeggen; wij doen het NIET. Hebben we jarenlang volgehouden, maar nu is het moment dat wij ons gezien de maatschappelijke ontwikkelingen ook aan moeten gaan sluiten. Uiteraard mag je het er niet mee eens zijn, ieders goed recht, maar wat we vooral willen is het feestje weer vieren. Zonder kleurenstress! En neem van ons aan dat het bestuur het hier afgelopen jaren HEELLL erg moeilijk mee heeft gehad. Denk aan sponsoren die afhaken vanwege deze discussie (veelal uit veiligheid), de discussies die we gehad hebben rondom het binnenhalen van onze subsidie en ga zo maar door. Het maakt de kinderen geheel niet uit, die willen pepernoten van Piet en een cadeautje van de Sint. Laten we met zijn allen die sfeer weer laten herleven. Het kan. Ook met roetveeg!’
Andere route
Een andere wijziging bij de intocht is de route die de Sint en zijn gezelschap afleggen. ‘Er is een serieus probleem om gezien de vaak lage waterstand en de diepgang van de beschikbare boten überhaupt nog de Wolwevershaven in te kunnen’, meldt SIS. ‘Daarnaast liggen er meer historische schepen met een vaste ligplaats. Daarom is er voor gekozen om de aankomstplek waar Sint voet aan wal zet te verplaatsen naar de kop van de haven. Dus nog voor de Damiatebrug. Daar komt het ponton te liggen en stapt Sint aan wal. Na de ontvangst door de burgemeester zal er een kleine rondgang zijn. Hierna zal de Sint de Damiatebrug oversteken en dan met een alternatief vervoermiddel snel naar de start van de stoet worden gebracht. Deze zal starten vanaf het Vlak’. Het eindfeest zal dit jaar plaatsvinden in de Grote Kerkstuin in plaats van op het Scheffersplein, waar wel in samenwerking met POBD enkele ‘side events’ staan gepland. Ook een bezoek aan Winkelcentrum Crabbehof staat weer op de planning.