DORDRECHT – Aardig wat ouders en leerlingen van Jenaplanschool De Driehoek gingen er vandaag met boter en suiker in. De basisschool in Sterrenburg heeft veel moeite om het rooster voor de tussenschoolse opvang rond te krijgen met vrijwilligers. Volgend schooljaar stapt de basisschool over op andere lestijden, waarmee dat probleem wordt ondervangen. Maar tot de zomervakantie werd een noodoplossing bedacht: toezicht met een drone. Vandaag werd de online demonstratie gegeven. Inderdaad, een gevalletje 1 april. (Foto: De Driehoek)

Schoolleider Karin Knaap had de grap jaren terug ergens opgepikt. Omdat het probleem met het invullen van het rooster voor de tussenschoolse opvang bekend is bij de ouders leek het haar een mooi moment om hem op De Driehoek uit de kast te trekken. Dat bleek goed gedacht, vertelt ze. “We hebben deze week een bericht naar de ouders gestuurd over de inzet van de drone. Daar kwamen aardig wat reacties op binnen. Over het algemeen meelevende en begripvolle. Er kwamen ook verschillende reacties over hoe we de drone nog meer in kunnen zetten.”

‘Groepsleiders kunnen dan gewoon pauze houden en kunnen op hun telefoon, Chromebook of smartboard zien hoe de pauze verloopt en eventueel bijsturen of ingrijpen’, stond in het bericht aan de ouders. ‘Bijkomend voordeel is dat we de beelden kunnen terugzien en uitzoeken hoe ruzietjes enzovoorts, begonnen en verlopen zijn. De beelden worden elke dag gewist vanwege de privacy. Uiteraard hebben we een model gekozen dat volledig veilig is voor deze toepassing. Het gaat om een DJI Mini 2 Fly More Combo. Dit model heeft een frame met propellerbescherming. De teamleden hebben op de afgelopen studiedag een korte scholing gekregen en kunnen er inmiddels goed mee werken’.

Vanmorgen konden ouders om 10.00 uur inloggen om online een demonstratie met de drone te bekijken. “Alle groepen keken op het digibord mee en er waren ook enkele ouders ingelogd. De kinderen wisten ook van niets. Enkele van hen hadden zich voor deze gelegenheid extra mooi aangekleed. Ik heb de digitale bijeenkomst geopend en toen nam mijn collega Didier Cornet het over. Hij demonstreerde de drone. Tijdens de demonstratie zei ik: ‘Wacht even, ik doe even de deur dicht’. De deur was toen in beeld, volgeplakt met A4-tjes waar 1 april op stond. In de school was het even stil, maar daarna brak het gejoel los. Iedereen was er massaal ingetrapt. Er werd leuk op gereageerd: Geweldig! We zijn erin getuind! En dat was precies de bedoeling. Zeker in deze tijd mocht er wel weer eens goed gelachen worden.”