DORDRECHT – Opnieuw wordt een videoprojectie op de toneeltoren van Kunstmin getoond. Vorig jaar rond deze tijd, ook gedurende een lockdown, gebeurde dat eveneens. “En daar hebben heel veel mensen van genoten. Het is een mooie manier om, alsnog, kunst te laten zien”, stelt Mike Vermeer van Kunstmin. In navolging van D-Light van de Dordtse kunstenaar Arno Coenen, is ditmaal het videokunstwerk Staging Silence (3) van de Belgische kunstenaar Hans Op de Beeck te zien. In combinatie met muziek belooft het volgens Vermeer een betoverende ervaring te worden. Die kan tot en met 13 januari (behalve op 31 december en 1 januari), tussen 17.30 en 20.00 uur, beleefd worden.

Nu het op de podia weer even stil is, wil Kunstmin net als vorig jaar graag de energie die binnen normaal gesproken voelbaar is, aan de buitenkant voor het publiek zichtbaar laten zijn. Vermeer: “We zitten in eenzelfde situatie als vorig jaar. Je moet dan kijken naar wat wel kan als je mensen binnen niet toe kunt laten.” Dat besef leidde eerder al tot vele livestreams én vorige winter de eerste filmprojectie op de toneeltoren van de schouwburg. “Het was altijd al onze droom om te projecteren op de toneeltoren, temeer omdat het materiaal – glas – zich hier uitstekend voor leent. De projectie van vorig jaar was zo mooi, en we kregen er zoveel positieve reacties op, dat we onze kans nu weer hebben gegrepen. Het is in allerijl tot stand gebracht na de aankondiging van de lockdown. Ook de tijd van het jaar is er geschikt voor. Zoiets doe je niet in de zomer als het pas laat donker wordt.”

Miniatuurlandschap
Vorig jaar werd de Dordtse kunstenaar Arno Coenen benaderd voor de filmprojectie, dit jaar Hans Op de Beeck. “Een wereldberoemde kunstenaar die heel bijzondere werken maakt en een grote liefde voor videokunstwerken heeft.” Staging Silence (3) wordt door Kunstmin als volgt samengevat: ‘een raadselachtig, melancholisch en speels miniatuurlandschap wordt op- en afgebouwd voor het oog van de camera. Met alledaagse dingen als propjes watten, karton of strooisuiker wordt steeds opnieuw een volledig fictieve, maar toch herkenbare, omgeving opgebouwd. De prachtige soundtrack die te beluisteren is bij de projectie, maakt de betovering compleet.’ Ook Vermeer is erdoor geraakt. “Het is heel mooi, juist ook in deze tijd. Betoverend inderdaad, raadselachtig, verstillend. Vooral de muziek erbij, te scannen met een QR-code, maakt het compleet.”

Lichtjesfestijn
De levensgrote videoprojectie is interessant voor volwassenen en kinderen vanaf ongeveer 8 jaar. “De toneeltoren is vanaf verschillende plekken te zien. Er is dus genoeg ruimte voor bezoekers. Het terrein is eveneens feestelijk ingericht. Een vormgeefster heeft de ramen van de schouwburg gedecoreerd en buiten is er een lichtjesfestijn. Lichtjes beschijnen ‘kunstwerken’ van gerecylede materialen, gemaakt door leerlingen van de Statenschool, de Bavinckschool, kinderen van BSO locatie Villa Speelmaatjes van COKD Kinderopvang en KinderKlub de Eendracht van Sieglien Venloo, die als ornamenten opgehangen zijn.” Tot slot nog een tip: “Tijdens de projectie kun je bij het theatercafé iets lekkers afhalen, een kop erwtensoep, warme chocolademelk, koffie, thee of iets anders.”

Podcast
Het videokunstwerk duurt 45 minuten en speelt continu door. De toegang is vrij en bezoekers kunnen elk moment beginnen of stoppen met kijken. “Deze week wordt ook een podcast gelanceerd, een afgeleide van onze jaarlijkse kerstproductie, dit jaar was dat ‘Wintervuur’ maar die kon niet opgevoerd worden. De voorstelling zelf is naar de Krokusvakantie verplaatst. De podcast is ingesproken door onder meer spelers en gaat over het thema van de voorstelling. Dit is ook weer een voorbeeld van hoe we op een creatieve manier toch de stad en de regio bedienen nu de deuren weer tijdelijk gesloten zijn”, besluit Vermeer.