DORDRECHT – Op 27 september 2013 maakte een groepje 55-plussers uit Dordrecht het allereerste uitstapje met de Plusbus: het werd een rondrit door Dordrecht. Tien jaar, en heel veel uitstapjes, later bestaat dit vrijwilligersinitiatief nog steeds. Iedere werkdag stappen maximaal zeven Dordtenaren in voor een gezellig ritje in de Plusbus voor een dagje naar het strand, een bezoek aan een mooie stad of museum of een lekkere lunch op een bijzondere locatie. “Het initiatief wordt tien jaar na de start nog steeds zeer gewaardeerd”, constateert coördinator Marianne Blinde. (Foto: Stolk Fotografie).

De (vrijwilligers)organisatie achter de Plusbus doet altijd zijn best om een gevarieerd programma met bestemmingen samen te stellen. Voor iedere werkdag, en af en toe ook een uitstapje in het weekend. “Het programma wordt steeds in de vorm van een agenda voor de komende twee maanden per post of mail gedeeld met de mensen die al eens mee zijn geweest”, vertelt Marianne. “Dan kunnen mensen zich aanmelden voor de uitjes waarmee ze mee willen. Er kunnen maximaal zeven mensen per uitstapjes mee. Als er minder dan vier aanmeldingen zijn, gaat het niet door.”

Vrijwilligers
Het opzetten van de Plusbus werd een decennium geleden geïnitieerd vanuit het Ouderenfonds en financieel mogelijk door Rotary Club Dordrecht uit de opbrengst van een SantaRun. De service kwam ‘te hangen’ onder de Wielborgh en na een fusie onder het Spectrum. Marianne is vanuit Het Theehuis, ontmoetingspunt van Het Spectrum in Sterrenburg, coördinator en aanspreekpunt. Daarnaast draait de Plusbus geheel op een club van rond de dertig vrijwilligers. Bij ieder uitstapje gaan er twee mee: één chauffeur en een gastheer/vrouw. Vanaf de parkeerplaats van de Sterrenlanden maken zij een rit langs alle mensen die zich hebben opgegeven. “Voorwaarde is dat het een adres in Dordrecht is”, zegt Marianne. “Je kunt wel bijvoorbeeld een vriendin meenemen van buiten de stad, maar ophalen doen we alleen in Dordt.”

Volle agenda
Op de volle maandagenda staat altijd een grote variëteit aan dagjes uit. Op de agenda voor september/oktober staan bijvoorbeeld uitstapjes naar Domburg, Hoek van Holland, Gouda en Leiden, Tiengemeten, Futureland op de Tweede Maasvlakte, rondvaarten in Rotterdam, de Vlietlanden, over de Linge en in de Biesbosch en high teas, lunches en diners op de meest uiteenlopende mooie locaties in het land. Per uitstapje wordt een bijdrage gevraagd voor benzine, onderhoud aan de bus en natuurlijk de kosten die aan de bestemming zijn gekoppeld. Het bedrag verschilt dus per keer, maar gemiddeld zit het ergens tussen de 25 en 50 euro. Marianne: “Bepaalde dagjes uit zijn altijd populair en volgeboekt. Die houden we er dan natuurlijk in. Maar we proberen ook wel weer steeds nieuwe dingen toe te voegen. Over het algemeen is de animo voor museumbezoek minder, dus onze verwachtingen van een uitstapje naar het Jaren 50 Dorp in Hooge Zwaluwe waren niet heel hooggespannen. Maar de mensen die mee waren gegaan waren dermate enthousiast dat al snel ook andere mensen een keer wilden gaan kijken. Dat gaat dus vaker terugkeren op de agenda. Begin oktober gaan we weer.”

Ontmoeting
Naast het beleven van een leuke dag speelt natuurlijk ook de ontmoeting een belangrijke rol voor de mensen die regelmatig instappen in de Plusbus, zegt Marianne. “De sfeer is altijd goed en mensen leren elkaar onderweg vaak al beter kennen.” Meegaan kan zo vaak als je wilt. Een voorwaarde is, naast de leeftijd en het afhaaladres in Dordrecht, dat je zelfstandig bent. “Een rollator of opvouwbare rolstoel meenemen is mogelijk op de meeste uitstapjes, maar mensen moeten dan wel zelf voor begeleiding zorgen.”

Geïnteresseerd in de uitstapjes van de Plusbus? Loop eens op maandag- of donderdagochtend tussen 10.00 en 12.00 uur binnen bij Het Theehuis, Atmosfeerstraat 1J. Of bel naar Marianne Blinde, tel. 06-81791692. Ze vertelt graag meer over de Plusbus. Ook nieuwe vrijwilligers (“altijd welkom”) kunnen zich bij haar melden.