Actueel

reageer als eerstdi 26 jan 2021

Vaccinatie voor bewoners verpleeghuizen Het Spectrum

DORDRECHT – Bewoners van Het Spectrum De Sterrenlanden zijn vandaag gevaccineerd. Morgen zijn bewoners van Het Spectrum Vreedonk aan de beurt. “Eìndelijk”, stelt afdelingsmanager Monique Kooper. “We zijn al zo lang aan het vechten tegen dit vervelende virus. Dankzij dit vaccin zien we een lichtpuntje aan het einde van de tunnel.”

Na een intensieve voorbereiding prikken de vaccincatieteams zo’n 240 bewoners. Dat is bijna iedereen waar vaccinatie mogelijk is binnen de twee verpleeghuislocaties. Tijdens deze twee dagen zijn De Sterrenlanden en Vreedonk gesloten voor bezoek. “We hebben dan alle aandacht nodig om zorgvuldig te kunnen werken en om de bewoners goed in de gaten te kunnen houden na de vaccinatie. We zijn heel alert op eventuele bijwerkingen”, vertelt Leny Braks, manager Verpleeghuiszorg & Revalidatie van Het Spectrum.

Moet gebeuren

Mevrouw Versluis kreeg vandaag ook haar prik, maar was daarvan niet onder de indruk: “Ik voel helemaal niets ervan. Het moet even gebeuren, prima hoor.” Veel zorgmedewerkers hebben ook al een afspraak bij de GGD om zich te laten vaccineren. Monique Kooper: “Het blijft ieders eigen keus, maar we hebben het er onderling wel over. Dan hoor ik toch van veel collega’s dat zij zich hebben aangemeld. Ik heb dat ook gedaan, want ik bescherm zo niet alleen mezelf, maar zeker ook de bewoners van de verpleeghuizen waar ik dagelijks mee te maken heb. Ik ben voor hen een risico omdat ik naar buiten en binnen kan.” Het vaccinatieteam is goed voorbereid op deze prikoperatie, vertellen verpleegkundige Marrissa van der Kloot en Verzorgende IG Sandra Sponselee: “Het was best spannend vooraf, maar na enkele prikken is het net alsof je de griepprik geeft. Zo’n routine.” Mariska: “We geven inderdaad vaker een prik, maar dit is toch een nieuwe vaccinatie waarover we eerst meer informatie kregen over het klaarmaken en de mogelijke bijwerkingen. We hebben nu ook extra mensen ingezet om bewoners in de gaten te houden na een prik juist om alert te zijn op eventuele bijwerkingen.”

Beschermingsmiddelen

Na 28 januari is een groot deel van de bewoners gevaccineerd. Dat is een goede stap in de richting van een betere bescherming. Leny Braks: “Toch wil ik benadrukken dat het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen volgens de RIVM-richtlijnen nodig blijft. Door deze beschermingsmiddelen te gebruiken voorkomen of beperken we de kans op besmetting met corona. Het is namelijk nog niet vastgesteld dat met het Pfizer-vaccin besmetting van anderen wordt voorkomen. Daarom blijven we voorzichtig.”

 

Op de foto: Mevrouw Versluis, bewoonster van Het Spectrum De Sterrenlanden, kreeg vandaag haar vaccinatie.

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie