DORDRECHT – Met aan boord vrijwilligers van beide musea werd vrijdag tussen het Binnenvaartmuseum in Dordrecht en het Baggermuseum in Sliedrecht een testvaart gemaakt met de historische Veerdienst 3 (hoofdfoto). Het idee is dat dit in de toekomst, op afroep, een varende verbinding wordt. Henk Mesman voer mee en doet verslag. (Foto: Binnenvaartmuseum Dordrecht)

Varen en baggeren

Nederland vervoert veel goederen vanuit de diverse zeehavens die ons land kent naar het oostelijk deel van Europa. Dit gebeurt veelal over de Nederlandse rivieren. Deze riviervaart, ook wel binnenvaart genoemd, is economisch voor ons land van grote betekenis. Andersom brengen de rivieren die uit het achterland komen veel rivierslib naar de lage landen. Wanneer dit rivierslib, ook wel bagger genoemd, niet opgeruimd zou worden, raken de rivieren langzaamaan verstopt. De binnenvaart is op de lange termijn dan niet meer mogelijk. Het opruimen van dit rivierslib wordt gedaan door baggeraars. Zij houden onze rivieren op diepte. De kennis van het baggeren en waterbouwkunde in het algemeen, opgedaan in ons landje beneden de zeespiegel, heeft wereldfaam.

Musea

De binnenvaart en het baggerwezen hebben een rijk verleden. Deze worden uitgebreid verteld en ondersteund met vele voorwerpen en foto’s in beide musea. Bovendien worden technische principes met eenvoudige voorbeelden en proefopstellingen verduidelijkt. Zeker voor kinderen is het een aanrader. Het Binnenvaartmuseum is gevestigd aan de Werf van de Biesbosch in Dordrecht, aan boord van de René Siegfried. Hier is ook een geconserveerd wrak van een zeilend binnenvaartschip uit het midden van de 19e eeuw te zien. Het werd in 2006 bij baggerwerkzaamheden gevonden nabij de monding van de Dordtse Kil ter hoogte van Willemsdorp. In Sliedrecht is aan de Molendijk het Nationaal Baggermuseum gevestigd. De diverse baggerprincipes worden hier op een duidelijke wijze uitgelegd. Er ligt zelfs een indrukwekkende stoombaggermolen (foto onder) voor de wal.

Samenwerking

Zoals twee trommelstokken horen de baggeraars en de binnenvaarders ook bij elkaar. Zij zijn daarom samen een project gestart om voor groepen een educatief avontuur te organiseren. Afgelopen vrijdag volgde een eerste concrete stap in de vorm van een testvaart. In de ochtend kreeg het aangemelde gezelschap een rondleiding in het Binnenvaartmuseum. Daarna scheepte de groep zich in op de honderd jaar oude Veerdienst 3 van stichting De Binnenvaart. Via de Biesbosch, de Helsluis en de Beneden Merwede ging de vaartocht naar het Baggermuseum. Onderweg werd er volop genoten van de Biesbosch met al zijn natuurschoon.  De bedrijvigheid op de Beneden Merwede met al zijn scheepvaart was zeker het aanschouwen waard. Ook de inwendige mens werd tijdens deze proefvaart niet vergeten. In het Baggermuseum werd het gezelschap ontvangen door een enthousiaste gids die een rondleiding gaf. Zijn verhaal over het opgebaggerde goud is verbazingwekkend. Na een verrukkelijke dag bracht de ‘bejaarde dame’ de passagiers weer veilig over de rivier de Beneden Merwede terug naar Dordrecht.

Info www.debinnenvaart.nl en www.nationaalbaggermuseum.nl.