Actueel

reageer als eerstzo 26 jan 2020

Veel enthousiasme voor restaurant- en theaterplannen in De Berckepoort

DORDRECHT – Zo’n 1.200 handtekeningen kreeg de petitie van Daantje Food & Drinks inmiddels voor het idee om het monumentale pand De Berckepoort aan de Voorstraat nieuw leven in te blazen. De eigenaars van het kleine restaurant aan de Nieuwstraat wonnen in 2018 de Vegan Award van de Nederlandse Vereniging voor veganisme. Vanwege hun succes in stad en land willen ze graag verhuizen naar een grote pand waar ze ook meer activiteiten kunnen ontplooien. (Foto’s: Thymen Stolk)

De eigenaars zijn Danielle Vol-Van der Holst en haar man Timothy Van der Holst. Danielle vertelt: “Sinds mei 2015 zijn we gevestigd aan de Nieuwstraat waar we binnen twaalf tafels hebben voor maximaal 36 personen. Steeds meer mensen uit binnen- en buitenland weten ons restaurant te vinden. In Dordt is er geen enkel ander veganistisch restaurant en er zijn steeds meer mensen die veganistisch eten. Het betekent dat we vaak geen plek hebben voor mensen die op vrijdag- of zaterdagavond spontaan binnenlopen. Al drie jaar vragen we de gemeente of het mogelijk is om De Berckepoort te gaan huren. We hebben al die tijd daarop geen antwoord gekregen.”

Binnentuin

Danielle vervolgt: “Onze wens is een iets groter restaurant met terras. Daarnaast willen we graag ruimte om extra activiteiten te organiseren. We denken hierbij aan concerten, stand-up comedians, lezingen, schoolmusicals, dansvoorstellingen of zangkoren. Op een steenworp afstand van onze huidige locatie ligt voormalig theater De Berckepoort. Dit gebouw is in eigendom van de gemeente en staat al jaren leeg. Het wacht met smart op de juiste invulling en biedt alles wat wij nodig hebben. Een restaurantgedeelte met terrasmogelijkheid (er is zelfs een kleine binnentuin), een mini-theater met circa 85 zitplaatsen en een zaaltje voor diverse activiteiten. We hebben goede contacten met meerdere Dordtse culturele ondernemers om invulling te geven aan dit concept.”

Vegan theater

“Om de gemeente extra te overtuigen én te enthousiasmeren hebben we besloten een petitie te organiseren. Als 300 mensen uit de gemeente een burgerinitiatief ondertekenen, is de gemeente verplicht de aanvraag in behandeling te nemen. Inmiddels hebben ook mensen uit België, Duitsland, Engeland en de Verenigde Staten, die vaker bij ons op bezoek zijn geweest, de petitie ondertekend. Verschillende gemeenteraadsleden juichen ons idee toe en we hopen dan ook dat we binnenkort in de gemeenteraad of bij de raadscommissie onze ideeën mogen toelichten en we eindelijk antwoord krijgen. Kiest Dordrecht voor duurzaam? Geeft het kleine culturele ondernemers een kans? Is de stad vooruitstrevend genoeg om het eerste vegan theater van Nederland of waarschijnlijker Europa te omarmen? Zo niet, dan moeten we gaan nadenken wat we in de toekomst zullen gaan doen: blijven of vertrekken.”

De petitie kan nog tot het eind van deze maand getekend worden en is te vinden op www.petitie24.nl onder ‘Daantje-naar-de-Berckepoort’. Meer informatie: www.daantjefoodanddrinks.nl.

 

 

 

Geef een reactie