Actueel

reageer als eerstvr 13 dec 2019

Vernielde kerststal op tijd hersteld

DORDRECHT – De ontzetting was groot toen vrijwilligers van de Protestantse Wijkgemeente Dubbeldam zondagochtend zagen wat er met hun kerststal bij kerkgebouw De Wijnstok was gebeurd. In de nacht ervoor hadden onbekenden flinke vernielingen aangebracht aan het kersttafereel dat er jaarlijks wordt neergezet. Drie poppen die Jozef, Maria en een herder voorstellen waren gesloopt, hun kleding was kapot gemaakt en ook een aantal (kunst)dieren hadden het moeten ontgelden. Er was zelfs een pop op het dak van de stal gegooid. Het verdriet en de boosheid werden echter omgebogen in iets positiefs, vertelt kerkeraadslid Mirjam Flach. “Iedereen was ontdaan, maar daarna hebben de vrijwilligers er samen hun schouders onder gezet. Er zijn drie vervangende tweedehands etalagepoppen aangeschaft en er is met man en macht gewerkt aan het maken van nieuwe kleding en het herstellen van de beesten. En die worden gewoon weer terug gezet in de stal. We gaan niet wijken voor dit soort gedrag. Een lege kerststal, dat kan natuurlijk niet.” (Foto: PKN Dubbeldam)

De vernieling in de Dubbeldamse kerststal, vermoedelijk een baldadige nachtelijke actie, riep meer hartverwarmende reacties op, vervolgt diaken Mirjam Flach. “Maandagochtend kwam er een moeder met haar zoontje langs. Hij was zo ontdaan van de vernieling, dat hij er erg van had moeten huilen. Hij kwam een enveloppe met geld brengen. En de penningmeester meldde dat er een anonieme gift uit Sliedrecht was binnengekomen. We vinden het fantastisch om te zien wat het allemaal teweeg heeft gebracht.”

Lichtjestocht

Van de daders is nog geen spoor, zegt Flach. “Omwonenden, waaronder onze dominee, hebben niets gezien of gehoord van de vernieling. Wij zouden graag met de daders in gesprek gaan. We zoeken geen vergelding, maar zouden wel graag willen weten waarom ze het gedaan hebben.” Door de tomeloze inzet van de vrijwilligers staat er zaterdag alsnog een mooie kerststal bij het kerkgebouw aan de Dubbelsteynlaan West. Die dag lopen honderden mensen mee met de jaarlijkse lichtjestocht door Dubbeldam. In groepjes wandelen deelnemers met een ‘herder’ langs verschillende kersttaferelen. Het eindpunt is de stal bij de kerk. Die avond zijn de poppen voor even verwisseld voor een levende ‘Jozef en Maria’.

 

Foto: Het troosteloze beeld dat vrijwilligers zondagochtend aantroffen. Inmiddels zijn de figuren in de stal weer vervangen en/of opgeknapt.

Geef een reactie