DORDRECHT – Op de Brouwersdijk werd vanmorgen het startsein gegeven voor een bijzondere en sportieve actie: 42 lopers rennen 42 kilometer, waarbij het doel is 42.000 euro op te halen voor een nieuw Babyhuis in Schiedam. Dat was dan ook de bestemming van de lopers. (Foto’s en video: Thymen Stolk)

Het Babyhuis wil met de run aandacht vragen voor het onnodig scheiden van moeders en hun pasgeboren baby’s. Iets wat in Rotterdam Rijnmond veel voorkomt en daardoor ook de reden is voor de komst van het Babyhuis naar Schiedam. De ‘42 k in a day’ kan gezien worden als loop van bezinning van het eerste Babyhuis Dordrecht naar het tweede Babyhuis Schiedam, dat op 1 oktober haar deuren opent voor moeders uit Rotterdam-Rijnmond. Initiator Barbara Muller: “De vrouwen die wij in ons Babyhuis opvangen, hebben veel leed ervaren. Zij hebben echter één ding gemeen en dat is dat zij hun baby een betere jeugd gunnen dan zij zelf hebben gehad. De weg die zij hebben bewandeld tot ze bij ons kwamen, was een zware, waarbij ze weinig tot geen sociaal vangnet hadden. De 42 kilometer die wij rennen, zullen wij ons daar bewust van zijn. Van de nieuwe kansen die zij krijgen, het denken in mogelijkheden en in talent, respect en gelijkwaardigheid.”

Nood is hoog

Stichting het Babyhuis biedt opvang, behandeling en begeleiding aan (aanstaande) moeders om hen te ondersteunen bij het moederschap. Er wordt gewerkt aan een veilige hechtingsrelatie tussen moeder en kind en het uiteindelijke doel is dat onnodige uithuisplaatsing voorkomen wordt. In het Babyhuis staan liefde, veiligheid en warmte centraal. Moeders vinden hier de rust om aan het moederschap te wennen. Daarnaast volgen zij een intensief hulpverleningsprogramma. Het Babyhuis heeft van de 150 moeders, 25 moeders uit de regio Rotterdam opgenomen. De nood is hoog en er zijn weinig tot geen alternatieven. Het alternatief voor deze moeders is dat zij gescheiden worden van hun baby, wat traumatisch en vaak onnodig is en de gemeente zo’n 90.000 euro per kind per jaar kost. Moeders die zonder deze interventie van het Babyhuis veelal gescheiden zouden zijn van hun kind, waarbij het kind in een pleeggezin wordt opgenomen.

IJsbad

Op de marathonroute stonden pauzemomenten op het programma bij Restaurant De Oude Maas in Barendrecht en Restaurant Tasman in Rhoon. Bij Tasman stond een ijsbad klaar om de lopers een verkoelende duik te bieden. De laatste 200 meter duwden de lopers kinderwagens, die symbool staan voor de baby’s die een kans krijgen op een veilige toekomst met hun moeder samen. Een brassband begeleidde de lopers naar het nieuwe Babyhuis, waar ze ontvangen werden door supporters en de Schiedamse wethouder Patricia van Aaken (Zorg, Jeugd en Onderwijs). Bij het startmoment in Dordrecht was haar Dordtse collega Peter Heijkoop aanwezig.

Voor volgend jaar staat de opening van een Babyhuis in Leiden op de planning.