DORDRECHT – Meer dan de helft van de kleding die HVC ophaalt is ‘herdraagbaar’ en krijgt een tweede leven. Via de plaatselijke kringloopwinkel of naar het buitenland, waar het textiel zeer welkom is. Maar ook kapot textiel weggooien is zonde, want je kunt er nieuwe dingen van maken: poetsdoeken, isolatiemateriaal en zelfs nieuwe garens. De afvalverwerker heeft er een scholenwedstrijd aan gekoppeld die maandag werd afgetrapt op IKC Het Kristal in Sterrenburg. (Foto’s en video: Thymen Stolk)

Scholen uit Dordrecht zamelen deze week zoveel mogelijk textiel in. Dit levert de school een leuk zakcentje op, want iedere kilo textiel levert 25 cent op. Bovendien krijgt de school met het meeste textiel nog een extra prijs: een expeditie naar een textielsorteercentrum. De actie is een pilot van HVC. Doel is om te onderzoeken of op deze manier minder textiel in het restafval belandt.De scholen hebben flyers, posters en textielzakken gekregen ter ondersteuning van de actie. De leerlingen krijgen een week de tijd om zoveel mogelijk textiel in te zamelen. Van oude schoenen, tot herbruikbare kleding, van oude poetsdoeken tot knuffels. Voor deze actie werkt HVC nauw samen met kringloopbedrijf Opnieuw & Co.

Eerste 250 kilo

De groep 6-leerlingen van juf Chantal Kooijman van Het Kristal verzorgden maandag de kick-off, samen met wethouder Rik van der Linden (Duurzaamheid) en vertegenwoordigers van HVC en Opnieuw & Co. “De eerste bak van circa 250 kilo zit al vol en we zijn hard op weg met de tweede”, vertelt zij. “De kinderen zijn heel enthousiast aan het inzamelen geslagen. Ze hebben allemaal drie zakken meegekregen naar huis en we nog een stapel reservezakken op school liggen.” De school besteedt in het lesprogramma ook extra aandacht aan het onderwerp. “En toevallig valt het ook mooi samen met het nieuwe thema van onze lesmethode Alles-in-1. Dat is ‘Kleding en Sport’.”

Opbrengst

Afhankelijk van de opbrengst van de kledinginzameling kan Het Kristal iets moois voor op het schoolplein aanschaffen of bijvoorbeeld investeren in lesmateriaal, vertelt juf Chantal. “Elke volle bak levert rond de 65 euro op, dus we zijn al lekker op weg. Wat ons betreft gaan we deze actie jaarlijks herhalen.” Begin juni wordt bekend welke school het meeste heeft ingezameld.