Actueel

reageer als eerstvr 10 jan 2020

VIDEO: Tijdelijke brug over Nieuwe Haven

DORDRECHT – De Giraf aan de Houttuinen staat een jaartje binnen bij Stadsbeheer onder de Papendrechtse brug. Zes bomen van de Nieuwe Haven en de Houttuinen zijn uitgegraven en worden tijdelijk herplant. Schepen in de Nieuwe Haven zijn verplaatst. Het terras van Finn’s moet verhuizen richting de rivier. Het remmingswerk voor de Engelenburgerbrug is weggehaald. Het slaan van de palen voor een tijdelijke brug over de Nieuwe Haven kan beginnen. De tijdelijke brug, die anderhalf keer zo lang is als de huidige brug, moet zorgen dat hulpdiensten tijdens de renovatie van de Engelenburgerbrug bewoners van de historische binnenstad op tijd kunnen bereiken. Het remmingswerk voor de Engelenburgerbrug moest eerder weggehaald worden dan gedacht, omdat het werkponton voor de renovatie van de brug er niet door kon. (Foto’s en video: Thymen Stolk)

De aanleg van de tijdelijke brug kan nu starten. Kosten van de tijdelijke brug, die geplaatst wordt door De Vries Werkendam, komen uit op 750.000 euro. Martijn de Rijke, woordvoerder van de gemeente: “Standaard brugdelen huren we. Maar omdat er in de tijdelijke brug een bocht gemaakt moet worden, is er ook een deel dat op maat gemaakt is. De brug wordt overigens voor automobilisten eenrichtingsverkeer. Auto’s kunnen alleen vanaf de Nieuwe Haven de stad uit rijden over de brug. Voetgangers en fietsers kunnen wel in twee richtingen erover, net als de hulpdiensten.”

Kijkplateautje

De Engelenburgerbrug dateert van 1910 is nog de enige brug in Nederland met een gemetselde basculekelder. De Rijke: “De brug is daarom ook een Rijksmonument. We willen tijdens de renovatiewerkzaamheden iets creëren waardoor het voor passanten mogelijk is een kijkje te nemen in deze unieke kelder. Dat zal iets van een trapje moeten worden met een tribune.”

De tijdelijke brug wordt de komende maand gebouwd tussen de kade waar het standbeeld De Giraf stond, tot op de Nieuwe Haven vlakbij het Blauwpoortsplein. Het zal een beweegbare brug zijn zodat het mogelijk blijft voor de pleziervaart om de Nieuwe Haven in en uit te varen. De Koninklijke Dordtse Roei & Zeilvereniging (KDR&ZV) is gebruiker van deze haven. In de periode dat er nog twee bruggen liggen, is doorvaart zo goed als onmogelijk.

Geen doorvaart

De Rijke: “De beweegbare delen van de bruggen liggen niet recht naast elkaar en dan zouden de schepen zo’n ingewikkelde bocht moeten maken dat het onverstandig is. Alleen in echte noodgevallen, voor bijvoorbeeld reparatie aan een schip, zullen we deze regel aanpassen. Als er een damwand rond de middelste brugpijler van de Engelenburgerbrug staat kunnen schepen er weer door. Dat zal rond half maart zijn. Op 10 en 11 maart zal de klep uit de huidige Engelenburgerbrug getild worden. Wie daarna het vaste deel, de klep en het bewegings- en bedieningswerk gaat renoveren is nog niet bekend. Hiervoor loopt op dit moment een Europese aanbesteding. Het is de bedoeling dat de aannemer die dit werk gaat uitvoeren ook de tijdelijke brug gaat bedienen.”

Minder brugbediening

“De tijdelijke brug kan niet bediend worden door de Centrale Brugbediening. De openingstijden van de tijdelijke brug zullen waarschijnlijk ook gaan afwijken van de normale bedieningstijden”, aldus De Rijke.

Havencommissaris van KDR&ZV Martin van Dijk: “We ondervinden als watersportvereniging natuurlijk hinder van de werkzaamheden. De tijdelijke brug komt dwars over een deel van onze haven te liggen. Dat betekent dat we schepen hebben moeten verplaatsen en dat we geen passantenplekken in onze voorhaven meer beschikbaar hebben. De walingang naar onze ligboxen 1 tot en met 19, is niet beschikbaar tijdens het jaar dat de renovatie zal duren. Deze toegang wordt verplaatst naar de Lange IJzerenburg. We hebben steeds goed overleg met de gemeente. We zijn nog in gesprek over een financiële vergoeding voor de gederfde inkomsten en overlast. We verwachten dat ook hier een goede afspraak over wordt gemaakt.”

Wie de werkzaamheden wil volgen rondom de renovatie, kan de speciale Engelenburgerbrug app downloaden.

 

 

Geef een reactie