DORDRECHT/REGIO – Vandaag zijn achter het Van der Valk hotel langs de A16 vijf nieuwe brandweer voertuigen gepresenteerd tijdens de regionale brandweer dag. Het gaat om vijf identieke ladderwagens voor vijf brandweerkorpsen in de regio. Eén redvoertuig is voor Dordrecht, één voor Zwijndrecht, één voor Papendrecht, één voor Gorinchem en één voor Oud-Beijerland (Hoeksche Waard). (Foto’s: Stolk Fotografie)

Bijna twee jaar geleden (Archieffoto onder) tekenden de vijf gemeenten een contract voor de bestelling van de voertuigen. Caren Frentz, directeur van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid (VRZHZ), en Willem Diemont, managing director van Hilton Engineering, ondertekenden het contract namens hen; uniek, want voorheen kocht iedere gemeente zijn eigen voertuig. Frentz is blij met de ontwikkeling. “Hiermee laten we als organisatie zien dat we kiezen voor uniformiteit, uitwisselbaarheid en toekomstbestendigheid. Bovendien is het veel efficiënter, bijvoorbeeld in de opleiding van onze brandweermensen, maar ook in onderhoud.”

De vijf nieuwe redvoertuigen zijn Magirus autoladders van Hilton Engineering. Dit is wereldwijd de grootste leverancier van autoladders. De nieuwe ladderwagens hebben een knikarm en een kleine draaicirkel, zodat brandweermensen ook in krappe ruimtes goed uit de voeten kunnen. De knikarm biedt veel toegevoegde waarde bij incidenten zoals bijvoorbeeld bij een schoorsteen- of zolderbrand over de nok van het dak te komen. Ook kan met deze knikarm gemakkelijker onder het maaiveld gewerkt worden, bijvoorbeeld om slachtoffers van een schip langs de kade te halen. Daarnaast heeft het voertuig een korf die ruimte biedt aan vijf personen in plaats van drie en het voertuig is met een lengte van iets meer dan tien meter compact gebleven.