Actueel

reageer als eerstwo 16 sep 2020

Vijf vragen aan Anneke Maagdenberg-Wedemeijer

DORDRECHT – Anneke Maagdenberg-Wedemeijer nam donderdag afscheid als voorzitter van de Dordrechtse Ondernemersvereniging (DOV). Voor haar jarenlange vrijwillige inzet bij deze organisatie, maar ook voor de Voedselbank Dordrecht, Quiet Drechtsteden én de stedenband Dordrecht-Dordrecht (Zuid-Afrika) werd ze bij deze gelegenheid compleet verrast door burgemeester Kolff met een Koninklijke Onderscheiding. Ze is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Dat was een bijzonder afscheid…

“Nou zeker, ik zag hem totaal niet aankomen! Ik zag wel wat mensen die ik niet had verwacht en er gebeurden ook wat vreemde dingen die ik pas achteraf kon plaatsen. Zoals de burgemeester die over mijn andere vrijwilligersactiviteiten begon…Maar ik ben uiteraard heel erg vereerd met de onderscheiding. En zeker ook met het feit dat verschillende mensen de moeite hebben genomen een aanbevelingsbrief voor me te schrijven!”

Hoe heeft u al die jaren bij de DOV ervaren?

“Als een prachtige tijd! Ik heb me er altijd heel erg thuis gevoeld en me met plezier ingezet. Dat moet ook wel, want het is vrijwilligerswerk. Waar ik het meest blij van word, is wanneer ik kan verbinden. Een ondernemer zit met een probleem en wij kunnen hem of haar dankzij korte lijntjes bij de wethouder aan tafel krijgen. Zo zijn er ook situaties geweest dat een ondernemer er niet meer uitkwam met een wethouder en er niet meer gepraat werd. Dan praat je met beide kanten, gaan ze toch schoorvoetend opnieuw met elkaar in gesprek en komen ze eruit. Dan hoeven het geen vrienden te worden, maar heb je wel iets moois bereikt.”

Hoe heeft u uw rol als voorzitter ingevuld?

“De DOV is er enerzijds voor het netwerken en anderzijds voor belangenbehartiging van de ruim driehonderd leden. Iedere twee maanden is er een netwerkbijeenkomst met eten en een spreker. Daarnaast leggen we ledenbezoeken af bij bedrijven. Je kijkt waar je elkaar kunt helpen. Bij belangenbehartiging is het vooral belangrijk dat je aan je contacten werkt. Met burgemeesters en wethouders, maar bijvoorbeeld ook met organisaties als de GGD en de Omgevingsdienst. Zorgen dat de lijntjes kort zijn, zodat je makkelijk even langs kunt gaan als er issues zijn. Binnen de Federatie van Ondernemersverenigingen Drechtsteden hebben we daarnaast gewerkt aan de versterking van de samenwerking tussen ondernemersverenigingen in de regio.”

Uw opvolger Jeroen Put treedt aan in zware tijden…

“Ja, ondernemers hebben het zwaar. Zij zullen de ondersteuning vanuit de DOV en haar leden goed kunnen gebruiken, maar ik ben ervan overtuigd dat hij dat goed gaat doen. Je ziet overigens veel ondernemers die echt hun schouders eronder zetten. En ondernemers die besluiten het over een andere boeg te gooien. Ik heb daar veel bewondering voor.”

Blijft u wel actief bij de DOV?

“Ik blijf natuurlijk lid en daarnaast blijf ik me er hard maken voor de stedenband met Dordrecht in Zuid-Afrika, een arme zwarte township, waar ik een aantal keer ben geweest. We gebruiken ons netwerk hier om daar te helpen. Heel gericht, één op één, zodat het altijd op de juiste plek terechtkomt. Daar word je zelf ook ‘geestelijk’ rijker van. Je realiseert je hoe goed we het hier hebben.”

Geef een reactie