DORDRECHT – Toen het coronavirus uitbrak, ging de Dordtse schrijver/journalist Guido Bindels met zijn meervoudig beperkte dochter Brigitte in quarantaine. Als tegenwicht tegen de somberheid besloot hij iedere avond zijn herinneringen op te gaan schrijven bij de videoclip van een nummer dat bijzondere herinneringen bij hem oproept. Gaandeweg begon hij ook andere bekende en minder bekende Nederlanders te vragen dat te doen. Het leidde uiteindelijk tot een serie van vijfenzeventig verhalen, waaraan onder meer Mart Smeets, Vincent Bijlo, Belinda Meuldijk en Jan Akkerman, belangeloos, een bijdrage leverden. Ze zijn gebundeld in het boek Zuchten van de Ziel.
Wanneer dacht je: dit moet een boek worden?
“In het begin zeker nog niet. Ik dacht: dit duurt een week of drie en dan is alles weer normaal. Maar de corona-ellende werd alleen maar erger, twintig afleveringen werden dertig, vijftig en tenslotte meer dan honderd. Het werd een vaste avondafsluiting voor de trouwe volgers en na pakweg twee maanden kreeg ik steeds meer berichten van ze dat er een boek van moest komen. Dat vond gelukkig ook Uitgeverij De Kring.”
Hoe heb je al die mensen over kunnen halen om mee te werken?
“Door mijn verleden als journalist begon ik met oud-collega’s die ik goed ken te vragen. Bert Wagendorp, Edwin Winkels, Gio Lippens, Kees Thies, Mart Smeets en meer. Daarna vroeg ik sporters en weer later muzikanten, cabaretiers. Veelal mensen uit mijn ‘vriendenlijst’. Iedereen reageerde meteen enthousiast, vond het een prima idee en werkte graag mee.”
Ben je verrast door de verhalen en muzikale keuzes van de gastschrijvers?
“Zeker. Vooral door de variatie. En dat mensen zich zo bloot durfden te geven. Stefan Stasse stuurde me een ontroerend verhaal over een lied dat hij aan het sterfbed van een goede vriendin draaide. Jeroen Wielaert leerde me dingen over een van mijn favoriete songs (House of the Rising Sun) die ik nooit heb geweten. Bart Verkade liet me hilarisch lachen met zijn verhaal dat hij als beginnend journalist achter op de fiets bij Herman Brood zat. En striptekenaar Gerrit de Jager stuurde mij zowaar een echt stripverhaal.”
Ben je erachter gekomen waarom muziek zoveel voor jou, en velen met jou, kan betekenen?
“Muziek herbergt alle emoties in zich. En emoties zijn er om te ondergaan en los te laten. Muziek laat je huilen of maakt je juist blij. Muziek schept orde of juist chaos. Het lucht op. Hartstocht, heimwee, verstrooiing: muziek is een spiritueel therapeut.”
Waar kunnen we het boek kopen? En waarom moeten we het kopen?
“In alle boekenwinkels en uiteraard ook online. Tegen mensen in deze regio zou ik zeggen: steun de lokale winkelier en ga langs bij Vos & Van der Leer, waar nog wat gesigneerde exemplaren liggen, of bij Dekkers. Het lijkt me een ideaal cadeautje voor Sinterklaas of met Kerst onder de boom. Ik denk dat mensen het moeten kopen omdat het beter is om met mooie verhalen en muziek te gaan slapen dan met al die praatprogramma’s met corona-specialisten die elkaar ook nog eens tegenspreken. Een deel van de opbrengst gaat trouwens naar Brigitte en haar groep ernstig meervoudig beperkte mensen op Schouwenhof. Dus je steunt er ook nog eens een goed doel mee.”
Info: www.zuchtenvandeziel.nl