DORDRECHT – Sinds november vorig jaar is Jan Janssen (70) klimaatburgemeester in Dordrecht. Tijd voor een nadere kennismaking in vijf vragen. (Foto: Marian Vermeeren)

 

Wat is de rol van de klimaatburgemeester?

“Het is een vrijwilligersfunctie. Het idee komt van het ministerie van Klimaat en Groene Groei. Iedereen kan zich aanmelden als Klimaatburgemeester, mits je je  in eigen omgeving inzet voor een beter klimaat en anderen in beweging zet hieraan mee te doen. Elke burgemeester mag zelf zijn/haar functie invullen.”

 

Wat hoopt u te bereiken?

“In 2025 zal ik me vooral bezighouden met het zichtbaar maken van de vele lokale burgerinitiatieven op het gebied van verduurzaming en lokale burgerinitiatieven, die een bijdrage leveren aan een duurzame stad en regio. Er wordt al een Groene Agenda gemaakt en ik ga kijken hoe ik deze verder kan ondersteunen. Ook wil helpen bij de organisatie van de klimaatweek die wat mij betreft nog meer in het teken mag staan van burgerinitiatieven.

Als secretaris van het Platform Duurzaam Dordrecht zie ik het klimaatburgemeesterschap in het verlengde van die functie. Het bestuur van het platform wil de gemeente beïnvloeden bij de komende bezuinigingen. De verkiezingsprogramma’s voor de raadsverkiezingen 2026 worden in 2025 gemaakt. Wat ons betreft komen er in deze verkiezingsprogramma’s zaken als energieopwekking en -besparing op wijkniveau, gezond en betaalbaar voedsel van dichtbij, meer groen, bomen en biodiversiteit.”

 

Hoe staat het met de duurzame ontwikkelingen in Dordrecht?

“Dat kan en moet veel beter. In het Platform Duurzaam komt deze vraag vaak aan de orde. Het beeld dat verantwoordelijke wethouders presenteren is dat het geweldig gaat, dat vele partners meedoen en dat ze uit alle hoeken en gaten geld halen. Het beeld dat ik van burgerinitiatieven krijg is dat het op een aantal terreinen taai is. Dat het vaak onduidelijk is hoeveel geld er voor de stad beschikbaar is en waar dat aan besteed wordt: externe bureaus, ambtelijke overleggen, voorlichting of daadwerkelijk aan uitvoering of ondersteuning van burgerinitiatieven. Zeker is dat er veel beweging is maar (nog) weinig resultaat geboekt wordt! Ik zou het een mooie taak vinden voor de rekenkamer om de inwoners van de stad duidelijk te maken wat er gebeurt en waar dat goed voor is.”

 

Waar gaan we u terugzien?

“Overal waar de stad mij vraagt iets te komen vertellen. Ik ben actief als secretaris bij het Platform Duurzaam Dordrecht, bij Stadslandbouwkas De Oude Beer en bij Leefwerf De Biesbosch.  Verder ben ik lid van de Werkgroep gezond en betaalbaar voedsel van dichtbij. Met mijn buren doen we een energiebesparingsproject van Drechtse Stromen en we willen andere bewoners van het Reeland hiertoe ook aanzetten. Ik schrijf voor de wijkkrant Stem van Krispijn en doe daar duurzame, groene, onderwerpen. Als lid van het Programma Beleidsbepalende orgaan van RTV Dordt let ik op voldoende groene/duurzame onderwerpen.

Om zo veel mogelijk duurzame inwoners en burgerinitiatieven te leren kennen, te weten wat ze doen en waar ze hulp en steun kunnen gebruiken heb ik elke maandag tussen 13.00 en 14.00 uur een inloopspreekuur in het café van de Centrale Bibliotheek, aan de Groenmarkt.”

 

Mooie ambtsketting trouwens. Heeft u die zelf gemaakt/bedacht?

“Een goede vriend en oud-collega van mij, Frans Bleijerveld, hoorde dat ik klimaatburgemeester in Dordrecht was geworden. Hij bood aan een ambtsketen te maken. Wat ik niet wist is dat Frans in zijn verre verleden een opleiding edelsmeden heeft gevolgd. Hij heeft er werkelijk een kunststuk van gemaakt. En zoiets moois, ja dat draag ik met trots, zoals op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente, andere bijeenkomsten waar ik als klimaatburgemeester aanwezig ben en op mijn recente 70e verjaardag.”