DORDRECHT – Vastgoedondernemer Pieter van Loon heeft drie hectare landbouwgrond gekocht aan de Amstelwijckweg (Foto: Thymen Stolk). De grond behoort bij het oorspronkelijke landgoed Gravenstein en wordt nu alleen gebruikt als hooiland waar in de winter schapenweiden. Van Loon heeft het plan opgevat om op deze locatie, als het even kan samen met de Drechtstadboer, een zorgtuin te ontwikkelen.

Van Loon, eigenaar van Tres Invest: “We hebben twee weken geleden het koopcontract getekend. Al jaar en dag is er sprake van herontwikkeling van dit terrein maar er rust een beperking op de grond dat er niet gebouwd of geheid mag worden. Ook heeft de grond de bestemming cultuurwaarde. De stichting, van wie wij het gekocht hebben, kon er niks mee. Ik denk dat de grond zich uitstekend leent voor een groene cultuurzone. Zeker nu de woningbouw zo oprukt en het gebied aan de andere kant van de A16 geheel bebouwd gaat worden, is er behoefte aan groene zones. Drechtstadsboer had het plan om op het Sportpark Amstelwijck een stadsboerderij te realiseren. Daarvoor hebben ze van de gemeente Dordrecht geen toestemming gekregen. Ik ben nu met de stichting aan het kijken wat wij voor elkaar kunnen betekenen.”

Tiny Houses

“Mijn idee is op deze locatie een zorgtuin te maken waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen werken. Een deel van deze medewerkers zal ook op het terrein kunnen wonen in tiny houses, althans dat is het plan. Ik heb landschapsarchitect Alexander Herrebout gevraagd een plan te maken voor de tuin. Herrebout maakt echt hele bijzondere ontwerpen. Ook voor Landgoed Gravenstein heeft hij hele mooie plannen. De sloot zal bijvoorbeeld verbreed worden en de grond gebruikt om het land in te richten. Het waterschap is heel enthousiast over deze plannen. Volgende week zit ik bij de Provincie om hun steun te krijgen. Als dat lukt dan kan het plan verder ontwikkeld worden en hopen we met Drechtstadboer een overeenstemming te tekenen.”

Maatschappelijke functie

“Ook is het mogelijk dat een organisatie met een maatschappelijke functie aanhaakt. Dat kan een woningbouwcorporatie zijn als Trivire of een ggz-instelling als Yulius of bijvoorbeeld Gemiva. Op dit moment is er een pachter die het gras maait voor hooi. Daar ben ik heel blij mee want zo blijft het netjes. Ik hoop dat hij ook in de toekomst een rol kan vervullen bij de herontwikkeling tot bio-diverse cultuurgrond.”

Pachter Wim van Pelt onderhoudt het terrein al ongeveer zijn hele leven. “Ik nam de pacht over van mijn grootvader. Ik heb als pachter geen rechten. De koper mag met de grond doen wat hij wil. Tenminste, zolang het binnen de bestemming is die de Erven van het landgoed in het verleden hebben opgesteld.”