DORDRECHT – Nederlandse kinderen vinden lezen het minst leuk ten opzichte van andere Europese kinderen. Ilse van Donkelaar, directeur van de Dordtse Stichting Voorlezen hoopt dat dat kan veranderen door voorlezen. “Door voorlezen leer je nieuwe woorden en nuances ontdekken. Je algemene kennis neemt toe, net als je concentratie, sociale vaardigheden een ook je inlevingsvermogen. Tenslotte is voorlezen ook nog eens heel leuk en gezellig. Je praat met elkaar over wat je gelezen hebt.”
Volgens Ilse blijkt uit onderzoek dat ouders, als ze al tijd hadden genomen om voor te lezen in de vroege jeugd, daarmee stoppen zo snel als kinderen zelf kunnen lezen. “Dat is juist een cruciaal moment waarop je moet doorgaan met voorlezen. Alleen lezen is in die eerste periode best nog moeilijk en dan heb je er gelijk minder plezier in. Ik pleit ervoor dat voorlezen als apart leermoment ook in school wordt opgenomen. Voorlezen wordt nu vaak beschouwd als puur ontspanning maar het is zoveel meer.”
Flexibel
Bij de Dordtse stichting waren afgelopen jaar zo’n tachtig vrijwilligers actief als voorlezer. “Ieder jaar vallen er wel enkele mensen af en zoek ik dus nieuwe aanwas. Als er zo’n tien mensen bij komen dan is dat erg fijn. Veel van onze vrijwilligers zijn gestart op het moment dat ze met pensioen gingen. Maar er is geen leeftijdsgrens aan wie kan voorlezen. We vinden het een pré als onze vrijwilligers openstaan voor ontwikkeling en voor samenwerking. We trainen onze voorlezers en geven workshops, bijvoorbeeld over goed voorlezen. Mits mensen fit en flexibel zijn is iedereen tussen 18 en 80 jaar van harte welkom.” Wie zich wil aanmelden als voorlezer kan contact opnemen met Ilse van Donkelaar via: www.voorlezen.org. Lees het hele verhaal in de Dordt Centraal van deze week!