DORDRECHT – Elk jaar zijn er in aanloop naar 5 mei Vrijheidscolleges. Inspirerende sprekers delen hun verhalen over vrijheid en inspireren zo jong en oud. Op maandag 11 april is er een Vrijheidscollege met schrijver Lale Gül in het Energiehuis.

Lale Gül (1997) is schrijver en debuteerde in 2021 op 23-leeftijd met de bestseller Ik ga leven. In deze autobiografische roman beschrijft ze haar worsteling met de verwachtingen die haar streng islamitische ouders en omgeving van haar hebben, en waar ze zich steeds meer aan onttrekt. Als jonge, hoogopgeleide, rebelse jonge vrouw past ze niet meer in het plaatje van haar ouders, wat leidt tot conflicten. “Als vrijheid beknot wordt door de verwachtingen die ouders van je hebben, die gebaseerd zijn op strenge religieuze normen en waarin mannen en vrouwen structureel anders behandelen, dan heb je geen vrijheid om jezelf te zijn en te ontwikkelen. Dus moest ik afscheid nemen van die ouderlijke omgeving. En dat is moeilijk, maar ook een opluchting”, zegt ze er zelf over. Momenteel werkt ze aan haar tweede boek en is ze columnist bij onder andere Het Parool. Onlangs riep EW (Elsevier Weekblad) haar uit de Nederlander van het Jaar.

Muziek

Alida Vreden is host tijdens het Vrijheidscollege. Zij gaat met Lale in gesprek en begeleidt het publieksgesprek. Loulou Elisabettie zorgt voor muzikale ondersteuning met haar ritmische jazzy gitaarspel in combinatie met beatbox, haar soulvolle stem en eigenzinnige teksten. Met haar loopstation maakt ze sferische composities die je meenemen naar een ongekende wereld.

Aanmelden

Het Vrijheidscollege met Lale Gül is op maandag 11 april van 20.00 tot 21.15 uur in het Energiehuis, Noordendijk 148 in Dordrecht. De toegang is gratis, graag wel even aanmelden via de website. Dit Vrijheidscollege is een samenwerking tussen Kunstmin, het Hof van Nederland en de Bibliotheek AanZet. Het Vrijheidscollege komt tot stand met steun van de Gemeente Dordrecht in het kader van de Geboorte van Nederland/450 jaar na de Eerste Vrije Statenvergadering (1572-2022).