DORDRECHT – Wie over de Baanhoekweg heen komt, net na de afrit van de N3, wordt sinds deze week verrast door steeds meer vrolijke vogelhuisjes in de bomen. De 85 knalgele ronde nestkastjes hangen er komende week allemaal en zijn het eerste zichtbare onderdeel van de kunstroute Geel, Groen, Staart. Ze vormen het begin van een kleurrijke route richting de Biesbosch. Het idee en ontwerp van het kunstwerk met vogels als uitgangspunt komt van beeldend kunstenaar Dieke Venema.

Twee huisjes hingen er al een tijdje als proef. Beide zijn al in gebruik genomen door koolmezen, een van de vogelsoorten die veel in dit gebied voorkomen. De expertise en enorme inzet van Vogelvereniging De Volière (ook op de Staart gevestigd) heeft bijgedragen aan het resultaat. De afgelopen maanden lag de vogelvereniging vol met de weerbestendige houten onderdelen en knalgele verf. Projectleider Lotti Hesper van Stichting voor de Werkplaats: “Vrijwilligers hebben ze stuk voor stuk in elkaar gezet en geverfd, dat is echt een geschenk. We zijn ook heel blij met de vakkundige bijdrage van sponsor Verkuil & Moree buitenruimte specialisten voor de houten onderdelen en het ophangen (zonder boren) in de bomen met een hoogwerker. Onderhoud aan de vogelhuisjes is ook heel belangrijk, dat sponsort Drechtwerk Groen voor de komende tien jaar.”

Kunstroute Geel, Groen, Staart
De nestkastjes zijn het eerste onderdeel van de kunstroute. Later volgen nog onder andere een sculptuur: een massieve vorm die, net als de kont van een grondelende eend, als een toef omhoog staat, twee poten van een eend van vier meter hoog en een ronddraaiende zon op een paal. Kleurrijke bloemenweides verbinden de verschillende onderdelen van de route: de oprijlaan naar de Biesbosch. Naar verwachting worden deze drie grote kunstwerken in de eerste helft van 2023 geplaatst.Lotti Hesper van Stichting voor de Werkplaats coördineert het kunstwerk en de financiering en legt samen met de kunstenaar contacten met bedrijven, verenigingen en bewoners in de wijk. “De financiering van het project gebeurt via bijdragen van Uitvoeringscoalitie Waterdriehoek, gemeente Dordrecht, het Dordrechts Museum en HVC Groep. Daarnaast hebben we een bijdrage vanuit het Mondriaan Fonds en zijn we blij met lokale sponsors zoals onder andere Luijten-VVZ voor de knalgele verf. Voor een grote muursticker van een blauwborst op de silo van Evides zoeken we nog een sponsor. Deze kost 4.000 euro, maar kleinere bijdragen zijn natuurlijk ook welkom.”

Bruggen bouwen
Het doel van het project is om bruggen te bouwen tussen natuur, cultuur, bewoners, bezoekers en bedrijven. Het kunstproject versterkt de uitstraling van de Baanhoekweg als oprijlaan naar Nationaal Park de Biesbosch. De Baanhoekweg van 4,4 kilometer lang komt uit in de Hollandse Biesbosch. Onderweg komen mensen industrie, huizen en natuur tegen. Criteria voor het kunstwerk waren onder andere: zoveel mogelijk gebruik maken van de kwaliteiten die aanwezig zijn in de wijk, (her)gebruik van lokale materialen, reststromen, de link naar de Biesbosch, community art, artistieke kwaliteit, uitvoerbaarheid en minstens tien jaar kunnen meegaan.