DORDRECHT – Op oudejaarsavond kan iedereen in de regio genieten van een zestal lasers die vanaf zes punten met elkaar in verbinding staan. De lasers gaan om 22.00 uur aan en zorgen voor zes zuilen van licht die verbinding met elkaar zoeken. Ze blijven branden tot 01.00 uur in het nieuwe jaar. Op nieuwjaarsdag wordt, speciaal voor kinderen, tussen 19.00 en 22.00 uur de projectie herhaald.
Iedere inwoner in de regio kan vanuit huis of bij de voordeur uitstekend genieten van de projecties. De gemeentebesturen van Dordrecht en de omliggende regio willen niet meer prijsgeven over het laserproject, omdat ze niet willen dat mensen op pad gaan naar de opstelplaatsen van de lasers. Danny den Braber van Dordrecht Marketing: “De projectie is vanaf iedere plek even goed te zien.” Om Oudejaarsnacht meer sfeer te geven en om mensen een gevoel te geven van verbinding met elkaar, zullen de klokken van de Grote Kerk en diverse andere kerken in de stad een kwartier lang luiden: van middernacht tot 00.15 uur. Dit idee kwam van de Dordtse CDA-fractie. Voorzitter van het Platform Dordtse Kerken, Hans Berrevoets: “Wij vinden het luiden van kerkklokken een signaal van verbondenheid en het idee is door ons en vele kerken omarmd en opgepakt.”
Zwaarste klok
In maart van dit jaar klonken de klokken ook over de oudste stad van Holland bij het begin van de breed gedragen coronahulpactie Licht voor Dordt. Vooral de zwaarste luidklok van Nederland, die in de toren van de Grote Kerk hangt, zal het klokgelui van alle kanten krachtig ondersteunen. Het is een bijna tienduizend kilogram wegende klok die de naam van Jan Noorland kreeg. De klok kreeg deze naam toen burgemeester Noorland in 2000 afscheid nam als eerste burger van Dordrecht. Huidig burgemeester Wouter Kolff steunt het luiden van de klokken aan het begin van het nieuwe jaar. Kolff heeft als burgemeester historisch gezien een speciale verantwoordelijkheid voor het luiden van de klokken in de toren van de Grote Kerk.
Historische functie
De klokken in de 69 meter hoge toren zijn van oudsher de noodklokken van de stad. Velen eeuwen door hadden deze klokken een belangrijke functie in de communicatie met haar inwoners. De overheid kon opdracht geven om de klokken bij uitzonderlijke situaties te laten luiden, zoals bij brand, of overstromingen en andere rampen. Berrevoets: “De functie van de noodklokken is intussen al veel jaren overgenomen door moderne middelen van communicatie. De symbolische waarde van het luiden in uitzonderlijke tijden blijft echter. Daarom staat het geluid van de kerkklokken voor meer. Juist nu mogen kerkklokken een teken van hoop en verbondenheid zijn voor 2021. Dat het nieuwe jaar ons uitzicht geeft op meer ruimte en vrijheid. Dat past bij onze stad, die vanaf 1572 in Nederland symbool staat voor vrijheid van geloof en geweten. Koning Willem-Alexander tekende er voor in 2015 in Dordrecht. Wij tekenen nu voor zo’n nieuw jaar.”