DORDRECHT – Maandag 20 november gaan zo’n 120 bedrijven en maatschappelijke organisaties weer de Beursvloer Dordrecht op bij het Ames Audi Centrum. De Stichting Maatschappelijk Betrokken Ondernemen (MBO) Dordrecht tekent voor de vijfde keer voor de organisatie. “De interesse voor de Beursvloer is in de afgelopen jaren alleen maar gegroeid”, vertelt Jan-Dirk Costeris van MBO Dordrecht.

“In 2017 organiseerden we de eerste Beursvloer Dordrecht met zo’n vijftig bedrijven en vijftig maatschappelijke organisaties. Het idee van de Beursvloer is dat zij elkaar met gesloten beurs wat kunnen bieden. De vraag komt van de maatschappelijke organisaties, maar biedt ook invulling aan de wens van bedrijven om maatschappelijk betrokken te ondernemen. Ik durf zelfs te zeggen dat bedrijven die niet maatschappelijk betrokken zijn over pakweg tien jaar niet meer bestaan.”

Noodzakelijk
Costeris vervolgt: “Steeds meer medewerkers en klanten van bedrijven vragen om maatschappelijke betrokkenheid van het bedrijf waar ze werken of zaken mee doen. Steeds meer mensen weigeren bijvoorbeeld om producten te kopen waar mensen voor hebben gewerkt in erbarmelijke omstandigheden. Ook opdrachtgevers en banken vragen steeds vaker naar de betrokkenheid van een bedrijf bij eerlijke handel en duurzame activiteiten. De Beursvloer Dordrecht is een uitstekend middel om te laten zien dat je je als bedrijf maatschappelijk verantwoordelijk voelt.” Stichting MBO Dordrecht is in 2017 opgericht door Jan-Dirk Costeris, Mariska Wagner en zeven vertegenwoordigers van grote organisaties en bedrijven in Dordrecht.

Nut laten zien
“Voordat we met de Beursvloer begonnen, wat een landelijk concept is, organiseerden we Initiatief Zoekt Nemer, wat enkele overeenkomsten heeft. Mariska en ik komen uit het wijkgericht werken en zagen dat sommige maatschappelijke organisaties wel goede ideeën hadden en initiatieven ontwikkelden, maar net dat steuntje misten om tot uitvoering te komen. Ze hadden advies nodig of extra handen. Wijk voor Wijk was één van die wijkinitiatieven die we bij Initiatief zoekt Nemer podium gaven voor hun concrete vragen. Wijk voor Wijk vind je ieder jaar met andere vragen op de Beursvloer. Het is een organisatie met hele concrete ideeën en heeft altijd leuke tegenprestaties voor de bedrijven die praktische invulling voor hun vragen en wensen bieden. Zeker voor het concept van de Beursvloer is dat heel belangrijk.”

Concept
Op de Beursvloer bieden bedrijven, serviceclubs, onderwijsinstellingen, ondernemersverenigingen en overheid hun kennis, kunde, middelen, materialen, helpende handen en netwerk aan. Dit aanbod wordt gekoppeld aan hulpvragen van maatschappelijke organisaties. Zij ontmoeten elkaar op de Beursvloer en krijgen anderhalf uur de tijd om partners te vinden die voor hen van betekenis kunnen zijn. Als dank voor het aanbod levert de maatschappelijke organisatie een tegenprestatie. Zo wordt een match een gelijkwaardig partnerschap. Er wordt gehandeld op de Maatschappelijke Beursvloer, maar met gesloten beurzen, dus zonder dat er geld aan te pas komt.

Langdurige relaties
“Wij hanteren het concept van de Beursvloer in Dordrecht heel strikt”, zegt Costeris. “Dat is denk ik de kracht van onze organisatie. Niet elke organisatie in Nederland lukt het om jaar na jaar zoveel partijen te betrekken. We zijn best streng: een match is pas een match als hij is uitgevoerd. Soms zijn bedrijven geneigd om te zeggen ‘laat die tegenprestatie maar zitten’, maar dat raden wij af. Daarmee creëer je minder betrokkenheid. Onze wens is dat er langdurige relaties ontstaan tussen bedrijf en organisatie. Je moet als maatschappelijke organisatie eigenlijk zorgen dat een bedrijf een beetje verliefd wordt op je activiteiten. Zo kan je bij elkaar aankloppen, ook buiten de Beursvloer om.”

Waarde loopt in tonnen
“Op 20 november staan op de vier hoeken van de Beursvloer in het Audi Centrum (aan de Mijlweg 33) medewerkers die de handel stimuleren en tevens de formulieren van de gesloten matches innemen. Een notaris bekrachtigt met een stempel elk matchformulier, waarna een medewerker van de Rabobank de matches invoert en er direct een berekening op loslaat. Voor elk gewerkt uur dat een bedrijf aanbiedt gratis te helpen staat een uurtarief van 50 euro. Ook aan geschonken materialen wordt een waarde toegekend; meestal de helft van de nieuwwaarde. Zo zien we aan het eind van de avond gelijk wat de waarde is van de deals die zijn gesloten. Vorig jaar hadden we de hoogste waarde tot nu toe: 290.000 euro.”

Meedoen
Voor de vijfde editie zijn er alleen nog enkele plekken voor bedrijven beschikbaar. Het wordt naar verwachting net zo’n feestje als vorige jaren met muziek, een hapje en een drankje. Wethouder Chris Benschop opent deze Beursvloer om 19.00 uur door het slaan op de gong. Meer informatie en opgeven: www.beursvloerdordrecht.nl.