DORDRECHT – Komende zaterdag 15 juni is er een grote protestmars tegen de chemische fabriek van Chemours. Een groep boze en bezorgde burgers is al maanden bezig om dit voor elkaar te krijgen. Namens de actievoerders vertelt Paul den Hartog waar dit protest om draait.

 

Deze vreedzame protestmars is een manier om te zeggen dat Chemours moet stoppen met het lozen van het eeuwig ziekmakende PFAS, vertelt Den Hartog. “Ik ben een trotse opa van twee prachtige kleinkinderen. De jongste wordt 6 op de dag van de Chemoursmars. Ik vind dat ieder kind vrij, onbezorgd en gezond moet kunnen opgroeien. Maar dat is nu niet zo. Want het zijn de bedrijven zoals Chemours en Tata Steel die de boel zó vervuilen dat ónze kinderen dat niet kunnen. En dat moet ophouden!”

 

Nul uit de pijp

Onze eisen zijn simpel, zegt Den Hartog. “Nul uit de pijp! In de Drechtsteden speelt water een heel grote rol. Maar dat water is al tientallen jaren vervuild door giftige lozingen van een chemische fabriek die winst belangrijker vindt dan gezondheid. Kortom: zij zwemmen in het geld, wij in het gif. Het is een beetje zwart-wit, maar daar komt het wel op neer. Het is een grof schandaal wat er al die jaren gebeurt!”

 

Ziekmakend

Den Hartog doet al jaren mee met deze protesten: ook in november 2016, toen er vanuit Sliedrecht een protestmars gehouden werd. In de tussentijd is er niet genoeg veranderd, ziet Den Hartog. “Ja, Chemours staat onder steeds grotere druk, maar het loost nog steeds het ziekmakende PFAS in onze omgeving. Stel dat iemand van de directie naar buiten zou komen om met ons te spreken. Dan zou ik dit vragen: waarom denk je dit te kunnen doen? Je wilt geld verdienen, oké. Maar waarom denk jij dat jij over de gezondheid van anderen mag beslissen? Dat is een morele vraag, maar helaas moet die nog steeds gesteld worden. Daarom is deze protestmars zo belangrijk. Wij hopen dat burgers uit heel Nederland massaal mee zullen lopen om te laten zien hoe belangrijk we dit vinden. Dit willen we en wel NU: Nul uit de pijp, PFAS-vrij drinkwater uit de kraan en weer kunnen zwemmen in de Merwelanden, zonder dat we onze gezondheid riskeren!”

 

Meelopen

De protestmars begint om 12.00 uur op het Oranjepark en gaat te voet langs de fabriek van Chemours, een afstand van 4,3 kilometer. In de wijk De Staart komt een podium met toespraken.