Actueel

reageer als eerstwo 1 sep 2021

Wandel je fit en geïnformeerd

DORDRECHT – Wandel (weer) gezellig mee! Die oproep komt van bewegingsagoog en wandelcoach Margriet de Mol van PZC (en WIJ Crabbehof/Wielwijk). Al twee jaar wandelt zij, wekelijks, met een groep ouderen door de wijk Crabbehof. Wandelfit gaat morgen (donderdag) weer van start, met ditmaal een bijzondere aanvulling. “We hebben contact gezocht met alle (zorg)professionals in de wijk. Iedere week wandelt een andere professional mee. Dat kan een fysiotherapeut of een assistent huisarts zijn, maar ook de wijkagent of de wijkmanager van de gemeente.” De ontspannen wijkwandeling wordt zo ook nog eens een zeer informatieve.

Wandelfit is onderdeel van een beweegaanbod dat destijds door MEE, Aafje, de gemeente en PZC Crabbehoven werd opgericht. Deze partijen werken nu samen onder de naam WIJ Dordrecht en bij Wandelfit is eveneens Dordt Sport betrokken. Het beweegaanbod werd in het leven geroepen om diverse redenen. “Om de eenzaamheid onder oudere wijkbewoners terug te dringen. Mensen uit hun coconnetje te trekken, waarin depressieve gevoelens op de loer liggen, met een beweegaanbod en hen ook (weer) vertrouwd te laten raken met de eigen wijk.” Bewegen is natuurlijk heel gezond. “Je maakt endorfine aan waardoor je vrolijker en gelukkiger wordt. En ook buiten zijn is natuurlijk hartstikke goed voor je. Tijdens het beweegaanbod is ook aandacht voor ADL, algemene dagelijkse levensverrichtingen. Dus handelingen die je dagelijks doet. Dit om te zorgen dat mensen zo mobiel mogelijk blijven en de zelfredzaamheid te vergroten zodat zij langer thuis kunnen blijven wonen. Gevolg is eveneens dat er een minder beroep op de zorg wordt gedaan”, weet Margriet. Het beweegaanbod is vanaf de start een succes. “Er zijn drie groepen. Op maandag is er een ‘zitgroep’ in Wielwijk voor bewoners die minder mobiel zijn, op dinsdag vaste activiteiten in de beweeg- en beleeftuin van Crabbehoven en op donderdag dus de wandelgroep.”
Verbinding
Tijdens de wandeling is ook aandacht voor de vele mooie aspecten van de wijk. Margriet: “Dit om de verbinding met de wijk te vergroten.” Daar is nu een flink schep bovenop gedaan door iedere week een (zorg)professional uit de wijk mee te laten wandelen. “We hebben contact opgenomen met heel veel organisaties. Eigenlijk met alles wat er te doen is in de wijk en daar is heel positief op gereageerd. Heel veel verschillende professionals gaan meelopen. En al wandelend kunnen mensen vragen aan hen stellen. Dat maakt het wandelen nog leuker! Al maken we er natuurlijk altijd al iets moois van.” Vanaf september wordt er elke week een thema aan de wandeling verbonden. Tot nu toe zijn er zo’n achttien (zorg)professionals die meelopen. Margriet maakt iedere donderdag bekend wie er de week daarop is uitgenodigd.
Ambitie
Wandelfit is een gratis wandelactiviteit. De groep maakt elke week een andere wandelroute in Crabbehof, met af en toe een uitstapje naar Wielwijk. Naast Margriet zijn er ook twee vrijwilligers die structureel meelopen als ondersteuning. In de groep is dus ruimte voor alle niveaus van wandelen. De ambitie voor de (nabije) toekomst: drie wandelgroepen bestaande uit een groep met actieve ouderen, ouderen met een hulpmiddel en ‘jongeren’ (leeftijd vanaf 40 jaar). “Zo kan de wandeling precies aangepast worden op de behoefte van de groep.”

Er wordt elke donderdag van 13.00 tot 14.00 uur gewandeld. Start is bij de Crabbehoeve aan de van Karnebeekstraat 2. Elke week sluit er een andere zorgprofessional aan. Doelgroep zijn ouderen. Tijdens het uurtje wandelen worden uiteraard de coronamaatregelen gehandhaafd.

Geef een antwoord