Wellicht heeft u het vorige week ook opgepikt uit de media; er gebeurt iets heel bijzonders in de Arnhemse wijk Immerlo. De gemeente is daar begonnen met het selecteren van gezinnen met problematische schulden om die daar in één keer van te verlossen en ze twee jaar begeleiding te geven om te voorkomen dat ze opnieuw in de shit raken. Wat een interessant experiment, dacht ik. Zou dat in Dordt ook kunnen? Vrijdag liep ik toevallig Peter Heijkoop tegen het lijf – de wethouder van sociale zaken in Dordt – en die antwoordde bevestigend. Dat zou best kunnen….

Het zit zo; Arnhem-Oost, waar Immerlo onder valt, is één van de 20 armste gebieden in ons land, die geld krijgen uit de grote pot van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid. En laat Dordrecht-West daar nou ook bij zitten! In Immerlo is het gemiddelde gezin nóg armer dan in Wielwijk, Krispijn of Crabbehof, maar neemt u van mij aan dat ook hier schrijnende problemen zijn. Met het schuldenvrij maken van 40 tot 60 gezinnen, zoals daar de opzet is, doet Arnhem eigenlijk ‘gewoon’ wat in de grondwet staat; de overheid moet zorgen voor een zeker en menswaardig bestaan.

Reken maar dat grote schulden lijden tot een mensonwaardig bestaan. En het ergste is dat kinderen, die toevallig in zo’n gezin geboren zijn, er onder lijden. En juist dat moeten critici onder ogen zien als ze – soms terecht – stellen, dat mensen zichzelf in de problemen hebben gebracht door meer uit te geven dan er binnen kwam. Het is overigens wel erg makkelijk in ons land om van alles op de pof te kopen. Je zou kunnen stellen dat het dweilen is met de kraan open, als de zo bezorgde overheid niks doet aan al die verleidingen waardoor mensen onverantwoorde aankopen doen.

Heel mooi aan het Arnhemse experiment vind ik dat de schulden niet afgelost worden met belastingcentjes, maar vanuit een particulier opkoopfonds, opgezet door drie stichtingen. Wist u trouwens dat de kosten van schuldenaanpak en de maatschappelijke gevolgen van schulden vijf keer hoger zijn dan de feitelijk uitstaande schuld? Landelijk 17 om 3,5 miljard euro per jaar. U voelt ‘m al aan dus; ik vind dat dat Arnhemse experiment navolging verdient. De Dordtse wethouder van sociale zaken vindt het ook interessant. Als Heijkoop zoiets zegt neem ik dat serieus. Ik ben benieuwd…

Thijs.