DORDRECHT – Beeldend kunstenaar Anouk Kruithof exposeerde in onder meer het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam, het Stedelijk Museum in Amsterdam en MoMA New York. Ze woont afwisselend in Dordrecht, Brussel en Botopasi, Suriname. Dit jaar gaat ze voor het eerst een kunstproject doen in Dordrecht, de stad waar ze in 1981 werd geboren. En daarbij kan ze heel goed de hulp van zoveel mogelijk inwoners gebruiken. “Ik hoop en vertrouw op een mooie stapel inzendingen”, zegt ze.

Het project in Dordrecht moet uiteindelijk op 26 maart resulteren in een bijzondere expositie als opening van de Kunstkerk en er is een publicatie en website: www.nietmeernormaal.online. Het is dan meteen ook de eerste activiteit in het monumentale pand aan de Museumstraat, dat is herontwikkeld tot tentoonstellings- en ontmoetingsruimte. Wat we gaan zien? “Het wordt een groot collectief kunstproject met de titel NIET MEER NORMAAL”, vertelt Kruithof. “Daarvoor nodig ik alle Dordtenaren, maar ook mensen van buiten de stad, uit om een positieve kant van deze tijd te verbeelden in een tekening, collage of foto. Al deze inzendingen, ik hoop op honderden, ga ik combineren en verwerken in een grote installatie, waarbij het hele prachtige gebouw gebruikt zal worden, inclusief de oude ramen van de kerk.”

Positieve verbeelding

Wat is normaal? Wie bepaalt dat? Normaal is ook een begrip in beweging. Het gaat nu vaak over het oude of het nieuwe normaal. Maar wat de één normaal vindt, vindt de ander vreemd. En wat vreemd is, wordt vaak liever op afstand gehouden. “Met dit project wil ik aantrekkingskracht onderzoeken van dat wat wij niet normaal vinden. Hiervoor roep ik alle Dordtenaren op mee te denken en hun creativiteit te uiten door de positieve kanten te verbeelden van deze tijd. Verandering en het onbekende leiden ook altijd tot creativiteit, veerkracht en nieuwe ontwikkelingen.”

De stad in

Hoe werkt het praktisch? “Iedereen kan zijn creatie inleveren bij het SBK, gevestigd in Het Magazijn op de Voorstraat 180”, legt Kruithof uit. Boris Gunst is daar aanwezig als curator van NIET MEER NORMAAL. “Ik scan alles in en voeg het toe op de website. Zo ontstaat daar een groeiende database, die wellicht ook weer anderen inspireert tot een creatieve bijdrage. We zullen overigens ook regelmatig de stad ingaan om mensen over te halen mee te doen. We gaan langs op scholen, bij verzorgingshuizen, in de gevangenis. Dan is er ook ruimte om samen te praten over het idee achter het project. Ik ben heel benieuwd waar de mensen mee komen!”

Meedoen

Meedoen aan NIET MEER NORMAAL kan vanaf deze week. Je creatie inleveren kan tot en met 12 februari. Daarna gaat Kruithof hard aan de slag met het editen en combineren van alle inzendingen, zodat er op 26 maart iets heel bijzonders te zien is in de Kunstkerk: een positief, collectief Dordts kunstproject. Kijk voor meer informatie en uitleg op de website www.nietmeernormaal.online, die deze week online gaat. Op www.anoukkruithof.com is meer te zien van Anouks werk.

NIET MEER NORMAAL wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Dordrecht, Kunstkerk Dordrecht en SBK Dordrecht.

In het kort

NIET MEER NORMAAL is een project van de Dordtse kunstenares Anouk Kruithof, waarin zij de aantrekkingskracht onderzoekt van dat wat wij niet normaal vinden. Hiervoor roept zij zo veel mogelijk mensen op om de positieve kanten van de grote veranderingen van deze tijd te verbeelden in een tekening, collage of foto. “De daling van de wereldwijde CO2-uitstoot, continu koffie drinken met je buurvrouw, de video-uit-knop van Zoom, meer oogcontact met insecten, een fenomenaal TikTok-profiel, eindelijk rust. En noem maar op.” Deel het, schrijf je in op www.nietmeernormaal.online en verbeeldt het. Lever zo snel mogelijk, maar uiterlijk 12 februari, je inzending op een A4-vel, samen met het uitgeprinte inschrijvingsformulier in een enveloppe, in bij SBK Dordrecht

of stuur het per post naar:

 

SBK Dordrecht

t.a.v. NIET MEER NORMAAL

Voorstraat 180

3311 ES Dordrecht

Op de foto: Anouk Kruithof verblijft op dit moment in Botopasi, Suriname, waar ze diep in het Amazone regenwoud een huisje heeft. Maar binnenkort komt ze weer terug naar Dordrecht voor het kunstproject NIET MEER NORMAAL, waaraan iedereen zijn creatieve bijdrage kan leveren en waarmee de nieuwe Kunstkerk eind maart wordt ingeluid. “Ik ga hier ook nog even aan de slag met de kids in Botopasi. Die creaties krijgen ook een plekje in het project.”