DORDRECHT – Terwijl klimaatverandering steeds zichtbaarder en voelbaarder wordt, zet Waterschap Hollandse Delta koers naar een klimaatrobuuste delta in 2050. Het waterschap wil de regio beter beschermen tegen droogte, wateroverlast en de stijgende zeespiegel, zonder de draagkracht van inwoners te vergeten.
Dalende bodems, langdurige droogte en hevige regenval – raken het dagelijks leven van steeds meer mensen. Diverse gevolgen van klimaatverandering. Waterschap Hollandse Delta heeft daarom op 16 april de Kadernota 2026 vastgesteld. Deze nota beschrijft de koers richting een weerbare en toekomstbestendige delta. In samenwerking met gebiedspartners worden realistische keuzes gemaakt. “De urgentie is groot, maar we kunnen niet alles tegelijk doen,” aldus het waterschap. Daarom richt de organisatie zich op wat nú nodig is, en wat op een later moment kan worden opgepakt.
Draagkracht
De ambitie om het gebied beter bestand te maken tegen klimaatuitdagingen vraagt om aanzienlijke investeringen. Hoewel een lastenstijging van dertien procent verdedigbaar zou zijn, kiest het waterschap ervoor deze te beperken tot tien procent: “We maken bewust de balans op tussen wat nodig is, wat haalbaar is en wat betaalbaar blijft. Zo houden we het verantwoord voor inwoners en bedrijven”, aldus Frank van Oorschot van Heemraad financiën.
Veel op koers, maar niet alles
Tijdens dezelfde vergadering werd ook teruggeblikt op de huidige stand van zaken. Uit de rapportage Waterwerken 2024 blijkt dat het waterschap op veel terreinen goed op weg is. Zo worden de waterkeringen onderhouden, voldoet de afvalwaterzuivering aan de wettelijke eisen en zijn de wegen veilig en duurzaam ingericht. Toch zijn er ook knelpunten: onder meer op het gebied van duurzame energieprojecten blijven resultaten achter bij de doelstellingen. Voorlopig zet Waterschap Hollandse Delta zich in voor klimaatbewuste keuzes.