ZWIJNDRECHT – Langs de Sophiapolder stroomt aan de ene kant de Noord en aan de andere kant de Rietbaan. In de Strooppot, een doodlopende rivierarm van die Rietbaan, hebben al sinds 1978 de leden van Watersportvereniging Zwijndrecht hun thuishaven. Door (woningbouw)ontwikkelingen op de Noordoevers komt daar over een paar jaar een eind aan. Tot verdriet van de vereniging. Maar het College van B&W spant zich in om een mooie, alternatieve plek te vinden. Daar is ook nog een paar jaar de tijd voor. (Foto’s: Stolk Fotografie / Omroep Max )
“In 1977 werd door de Gemeenteraad van Zwijndrecht het besluit genomen de Oostkeetshaven te ontruimen”, schetst Wim Helmink, lid en redacteur van het clubblad dat vier keer per jaar uitkomt, de voorgeschiedenis van de vereniging. “In de haven lag een aantal pleziervaartuigen dat allemaal netjes aan de gemeente het havengeld betaalde. De reden tot ontruiming is altijd vaag gebleven. Het zou een te gevaarlijke uitvaart zijn voor het beroepsvaart. De Normaallijn loopt te dicht langs de Zwijndrechtse kant. Er zou een tweede beweegbare opening in de spoorbrug komen aan de Zwijndrechtse zijde. De bootjes zouden de haven vervuilen. Feit was wel dat het toen nog in gebruik zijnde drinkwaterbedrijf de zandfilters periodiek reinigde en het afval ongezuiverd op de Oostkeetshaven loosde. De haven was sterk verwaarloosd. Wethouder Harteloh, die over deze zaak ging, stelde voor als oplossing van het probleem om een vereniging op te richten die dan als aanspreekpunt kon gaan fungeren. De vereniging stelde voor de haven op te knappen. Er werd zelfs een uitgewerkt plan ingediend, maar de gemeente bleef erbij dat de haven ontruimd moest worden. In april 1978 werden de statuten door de notaris goedgekeurd en was de Watersportvereniging Zwijndrecht officieel een feit.”
Strooppot
Als alternatief voor de Oostkeetshaven kwam daarna al snel de Strooppot in zicht, vervolgt Helmink. “Er werden drijvende steigers aangeschaft die tijdelijk met touwen aan de oevers werden bevestigd. Na een paar weken werd door de gemeente met name door wethouder Vogelaar het licht op groen gezet om palen te slaan, waaraan de steigers konden worden bevestigd zodat ze met het getij konden meebewegen. In een later stadium is er verlichting, walstroom voor de boten en drinkwaterleiding aangelegd. De accommodatie werd verder uitgebreid met een terras, een overdekt terras en een clubhuis.” Het was de oorsprong van de huidige vereniging die allerlei activiteiten organiseert. “Een openings- en sluitingstocht, een barbecuemiddag en een gourmetmiddag”, somt Helmink op. “Een jaarlijkse Nieuwjaarsreceptie en ieder kwartaal wordt een clubblad uitgebracht. Kortom in de loop der jaren is het geheel uitgegroeid tot een bloeiende vereniging. Veel werk werd uitgevoerd door de leden zelf.”
Niet in de weg
Die bloeiende vereniging heeft in de haven rond de zestig boten, voor een groot deel van leden uit Zwijndrecht. “Tel daar de gezinsleden bij op en je hebt het al snel over tweehonderd mensen die heel veel plezier beleven aan deze plek”, zegt Helmink. “We zijn in onderhandeling met de gemeente over een alternatieve ligplaats voor onze vereniging, maar voor ons is een commerciële jachthaven onacceptabel. We zaten en zitten hier niemand in de weg en willen veruit het liefste blijven. De gemeente wil graag dat we vertrekken als zij woningen gaan bouwen, maar er ligt een uitspraak van de Hoge Raad dat dat hier helemaal niet mag vanwege de bodemvervuiling in het voormalige gemeenteterrein. Die zit tot twintig meter diep, dus is het veel te duur om af te graven. Maar zelfs als dat toch doorgaat, liggen wij niet in de weg.”
Geluid
Als de gemeente haar bouwplannen op de Noordoevers wil gaan uitvoeren, zit de vereniging helaas wel in de weg, zegt de woordvoerder van wethouder Robert Kreukniet (Ruimtelijke Ontwikkeling en Wonen). Dat heeft echter een andere reden: “Vanwege geluidsoverlast mag je niet binnen vijftig meter van de jachthaven woningen gaan bouwen. Dat zou een te grote beperking betekenen, dus is er geen plek voor de vereniging in het nieuwe bestemmingsplan. We zijn nu op zoek naar een mooie alternatieve locatie, want we willen graag dat de vereniging een plekje binnen onze gemeente houdt. En daar hebben we echt nog wel een paar jaar de tijd voor. De verwachting is dat er pas over een jaar of vijf een paal de grond in gaat.” En de vervuiling van die grond? “Dat is bekend en natuurlijk is het een voorwaarde dat er eerst goed gesaneerd wordt voor er gebouwd kan worden. Er zijn allerlei methodes voor om dat goed te doen.”
Noordoevers
Binnen het project Noordoevers staan op Zwijndrechts grondgebied maximaal 405 nieuwe woningen gepland. Het noordelijke deel, een (grotendeels) braakliggend terrein van 5,1 hectare, is eigendom van ABB. Het zuidelijke deel, 4,8 hectare groot, is eigendom van de gemeente. Op de voormalige gemeentewerf wil die maximaal 225 woningen gaan bouwen, waarvan een derde grondgebonden en tweederde appartementen. Het idee is om de Strooppot door te trekken, zodat er een getijdegebied met natuurlijke oevers ontstaat.