Terwijl talloze mensen amper rond kunnen komen, geen woning kunnen bemachtigen of ander persoonlijk leed ervaren, gaat het met ons landje als geheel zo beroerd nog niet. Bomen groeien echter nooit de hemel in, dus wachten er mindere tijden en dat gaan we voelen. Of niet? Feit is dat we op te grote voet leven en dat betekent dat de overheid wat zuiniger moet worden óf de inkomsten verhoogt middels belastingen, maar de rekening komt links- of rechtsom bij u en mij. Veel gemeenten kiezen al voor bezuinigen èn belasten, dus maak uw borst maar nat. (Archieffoto: Stolk Fotografie)

 

Wat hangt ons boven het hoofd? Een ravijnjaar om precies te zijn. Het jaar 2026 heeft die bijnaam gekregen, omdat het Rijk dan drie miljard euro minder aan de gemeenten geeft. Volgens onderzoek is nu al duidelijk dat gemeenten vanaf dat jaar gezamenlijk elk jaar 1,1 miljard euro tekort komen en hun wettelijke taken (sociaal domein, energietransitie, woningbouw) niet meer uit kunnen voeren. Het is alsof je je kind naar de supermarkt stuurt met een boodschappenlijstje, maar niet genoeg geld meegeeft om alles te kopen wat op het lijstje staat.

 

En dan zijn gemeenten vanaf 2030 ook véél meer kwijt aan klimaat en energie. Geschat wordt nog eens een miljard euro extra. U voelt de bui al hangen? Tsja, als dit probleem ‘traditioneel’ wordt opgelost moeten we rekenen op hogere lokale lasten (de mijne gingen in Dordt nu al voor het eerst over de duizend euro heen) en ‘pijnlijke keuzes’, oftewel afscheid nemen van zaken en voorzieningen die je liever behoudt. Politici mogen (moeten) keuzes maken en hebben het daar maar moeilijk mee.

 

Het schoot door m’n hoofd toen ik hoorde over de discussie over een nieuw zwembad in Sliedrecht. Daar gaan we weer…Een paar jaar geleden moesten Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht zo nodig elk al een eigen bad. Peperdure voorziening, net als theaters, sportcomplexen, bibliotheken. Die je wél wilt behouden. Ik ook. Maar wordt het niet eens tijd voor echte samenwerking? Zeker in de Drechtsteden wonen we zo dicht bij elkaar dat niet elke gemeente alles binnen z’n eigen grenzen moet hebben.

 

Thijs.