DORDRECHT – Milieuwethouder Tanja de Jonge reageerde vrijdagmiddag op het besluit van de provincie om een negatief zwemadvies af te geven voor recreatieplas De Merwelanden. Zij zegt alle begrip te hebben voor dit besluit. “Onze veiligheid staat boven aan, ook al zijn de uitkomsten van dit eerste onderzoek van het RIVM niet verontrustend. We zijn liever nu te streng en zeggen later sorry als het zwemwater toch veilig genoeg blijkt te zijn.” (Foto’s: Stolk Fotografie

Ze vervolgt: “De PFAS-waarden die zijn gevonden in watermonsters die in 2021 zijn genomen, liggen net boven de waarden van andere onderzoeken in oppervlaktewater. Er is voor PFAS in zwemwater nog geen richtlijn vastgesteld. Dat maakt het moeilijk om exacte uitspraken te doen. Het RIVM baseert zich op de PFAS-concentratie in recreatieplas Berkendock in Helmond en neemt dat als uitgangspunt voor veilig zwemwater. Het Dordtse water uit de Merwelanden gaat de komende weken uitvoeriger onderzocht worden. Wat er in 2021 in het water zat, zal er vermoedelijk nog steeds in zitten omdat PFAS niet afgebroken wordt en de plas niet in verbinding staat met ander water (niet doorstroomt). Wat we wel weten is dat mensen het meeste PFAS binnenkrijgen door voedsel, voedselbereiding (antiaanbakpannen) en door drinkwater. Zwemmen in water waarin PFAS zit, verhoogt de gehele hoeveelheid maar een klein beetje. Daarvoor moet je overigens wel het water, waarin je zwemt, inslikken. Het binnenkrijgen van PFAS via de huid is een verwaarloosbare hoeveelheid.”
De wethouder zegt dat ze het betreurt dat het zwemadvies nu net in de zomermaanden valt. Volgens haar gaat het om een dringend advies. “Het is de verantwoording van de mensen zelf of zij zich eraan houden. We zullen er niet op gaan handhaven.” Overigens is het water in bijvoorbeeld het Wantij niet onderzocht omdat dit geen officieel zwemwater is.
Voor meer informatie kijk op de website van het RIVM: www.rivm.nl/pfas/actueel