Op 11 januari beloofde ik u op deze plek er nog op terug te komen en dat doe ik nu dus. Ik had toen nog zwaar het zuur van de Dordtse Decemberdagen, u weet wel, dat surrogaat-evenement dat Dordrecht Marketing optuigde voor de door hen zelf om zeep gebrachte Kerstmarkt. De door de gemeente Dordrecht met tonnen gefinancierde promotieclub heeft simpelweg niet meer de knowhow in huis om het mega-evenement te organiseren. Triest, maar het wordt nog triester. Want ook de wil om de Kerstmarkt weer snel op te tuigen ontbreekt bij de gemeente.

Na kritische geluiden over de Decemberdagen werd namelijk niet besloten om aan te koersen op een comeback van één van de top-3 evenementen in de stad, maar te onderzoeken hoe (on)succesvol die vervanger was. Zoals u allicht weet lassen bestuurders als ze een moeilijk besluit moeten nemen graag een onderzoek in. Vreemd genoeg werd daarvoor geen bureau ingehuurd, maar ging de slager het eigen vlees keuren. In februari, uiterlijk maart, zou het klaar zijn. Ik ruik inmiddels de lucht van bedorven vlees, maar heb nog geen resultaat gezien.

Een andere politieke wet is dat vertragen soms tot een oplossing leidt. In 2022 werd in mei besloten dat er géén Kerstmarkt kon worden georganiseerd omdat de voorbereidingstijd te kort is. U mag één keer raden wat er deze of volgende maand gebeurt. Bij dit soort spelletjes vraag ik me overigens altijd af wie nu eigenlijk wie belazert. Als je je mond vol hebt over een levendige stad die al drie keer gekroond werd tot nationale Evenementstad zou je verwachten dat college van B&W en gemeenteraad aandringen op spoed. Niet dus.

Als u denkt dat ik een hardcore-fan ben van die Kerstmarkt vergist u zich overigens. Een andere opzet met méér kwaliteit en verspreid over méér dagen, zoals in Duitsland en België, spreekt mij meer aan. Maar of dat er nog van komt? Medio maart heeft de gemeenteraad wel een evaluatienota over het evenementenbeleid besproken. Daar staat in dat de rol, taken en verantwoordelijkheden van het Evenementenbureau opnieuw bekeken worden. Wellicht levert geduld dan toch nog iets positiefs op. Of gaan ze hun functioneren ook zelf onderzoeken?

Thijs Blom