DORDRECHT – Het bestuur van molen Kyck over den Dyck heeft dinsdag 28 maart één van de zeildoeken en foto’s van de molen met de vier zeildoeken overhandigd aan het Regionaal Archief Dordrecht. Hier blijft het doek bewaard voor het nageslacht als herinnering aan de viering van 800 jaar stad, wat nauwelijks een viering werd door corona.

Het feest van Dordrecht 800 Jaar Stad ligt inmiddels drie jaar achter ons. Ook Kyck over den Dyck deed mee aan de festiviteiten. Een echt feest werd het voor de molen zeker ook niet. Nadat corona uitbrak, zou de molen in de loop van het jaar de speciaal bedrukte wiekenzeilen hijsen. Echter niet alleen de winkel moest dicht maar de wieken moesten vervolgens ook kort na het hijsen van de speciale zeilen worden stilgezet vanwege haarscheuren in de roeden.  De zeilen zijn langer blijven hangen. Toen ze er in 2021 uitgehaald werden om de roeden te herstellen, besloot het bestuur er één te schenken aan het Regionaal Archief Dordrecht. Stadsarchivaris Teun de Bruijn kwam dinsdag een zeil in ontvangst nemen.

Bewaard voor het nageslacht

Voorzitter Theo Oostenrijk nam de honneurs van de overhandiging op zich: “Theoretisch zouden we de ‘800-zeilen’ nog kunnen gebruiken. Maar de Kyck over den Dyck draait ‘traditioneel’, dat wil zeggen met bruine canvas zeilen. En de jubileumzeilen zijn wit, terwijl het drie jaar later ook niet logisch is om met ‘Dordrecht is jarig’ op de wieken te draaien. We bewaren er wel enkele in de molen voor het geval dat. Maar het leek ons een goed idee er één te schenken aan het Regionaal Archief Dordrecht, zodat die zeker bewaard blijft voor het nageslacht. Gelukkig wilden zij dat zeil ook graag hebben.”

Veilig in het depot

Stadsarchivaris Teun de Bruijn kwam naar de molen om het doek in ontvangst te nemen. “Het aanbod van de molenstichting is een mooi gebaar. Het is goed om dergelijke bijzondere zaken op te slaan. Het exposeren van het zeildoek zal wat lastiger worden, maar gelukkig krijgen we er enkele mooie foto’s bij. In het kader van 800 Jaar Stad past dit zeil helemaal in de collectie die we daarvan hebben aangelegd. In ons depot zal het goed en droog bewaard worden. Wie weet dat er over honderd jaar iemand foto’s van de molen met dit zeildoek ziet en vraagt of er eentje bewaard is gebleven. Nou, dat is dan terug te vinden in het Regionaal Archief Dordrecht!“