DORDRECHT – Met een benefietdag vol activiteiten willen vrijwilligers van voetbalvereniging Wieldrecht op zaterdag 25 augustus zo veel mogelijk geld ophalen voor Stichting Voor Sara. Dat geld is hard nodig om een behandeling te vinden voor de tot nu toe ongeneeslijke spierziekte MDC1A, waar de Dordtse peuter Sara (3) aan lijdt.

Op het sportterrein aan de Smitsweg in Dordrecht vinden tal van activiteiten plaats, zoals een workshop en demonstratie graffiti. Twaalf voetbalteams strijden er ’s middags om de Voor Sara Cup en ruim vijftig wielrenners gaan 100 kilometer fietsen voor de peuter en haar lotgenoten.

Onderzoek

Er zijn in Nederland slechts vijftien tot twintig lotgenoten van Sara. Kinderen met MDC1A worden over het algemeen niet oud. De erfelijke aandoening zorgt er namelijk voor dat alle spieren in het lichaam verslapt zijn. Daardoor is lopen, zitten en kruipen vaak moeilijk of onmogelijk. Maar ook de longen zijn afhankelijk van spieren, waardoor griepjes al snel gevaarlijk zijn voor deze patiënten. In de hoop op een gezondere toekomst voor hun dochter richtten Sara’s ouders vorig jaar Stichting Voor Sara op. Er was namelijk geen behandeling en er werd geen onderzoek gedaan om die te vinden. Binnen een jaar haalde de stichting voldoende geld op om een veelbelovend onderzoek aan de Universiteit van Maastricht te laten plaatsvinden naar de zeldzame spierziekte. “Het onderzoek is begonnen, maar er is nog twee ton nodig om het onderzoek af te kunnen ronden. Wij kennen Sara en haar ouders al lang en willen er alles aan doen om een bijdrage te leveren’’, vertelt Frank van der Linden namens de groep vrijwilligers die vorig jaar ook al een succesvolle benefietdag organiseerde.

Fietstocht

Dit jaar is het programma behoorlijk uitgebreid. Zo vindt er ’s ochtends een workshop graffiti plaats. Deelnemers leren de fijne kneepjes van het vak van een professionele graffitikunstenaar. Later op de dag zullen de pro’s een demonstratie geven. Ook wordt er dit jaar gefietst voor het goede doel. De wielertocht start aan de Smitsweg en voert door de Alblasserwaard. Ruim vijftig deelnemers hebben zich al aangemeld en leggen allemaal 100 euro in voor het onderzoek. Ze rijden in een speciaal Voor Sara-tenue met diverse sponsors. “We kunnen geen tenues meer bestellen, maar wielerliefhebbers kunnen zich nog steeds inschrijven en meefietsen met deze mooie tocht’’, zegt organisator Fabian de Jong. “Iedere deelnemer steunt het goede doel.’’

Meeknokken

De dag wordt afgesloten met een barbecue en een feestavond. Voor Emine en Bram, de ouders van Sara, voelen de activiteiten als een enorme steun. “We zijn heel dankbaar dat zo veel mensen zich inzetten voor Sara en haar lotgenoten en dat sportclubs zoals Wieldrecht zo helpen. We hopen dat het weer heel druk wordt”, zegt Emine. “Sara knokt al haar hele leven keihard tegen deze spierziekte. Het minste dat wij kunnen doen, is meeknokken.’’

Kijk voor het gehele programma en inschrijvingen op www.voorsara.nl.