DORDRECHT – Wielwijk speelt een grote rol in het Europese project Life Critical. In de wijk zijn vijftien sensoren opgehangen die de temperatuur en luchtvochtigheid meten. Dit project meet de effecten van diverse maatregelen om de wijk te vergroenen. Om zo de gevolgen van klimaatverandering, zoals wateroverlast en hittestress, tegen te gaan. Maar ook met als doel om een aangename, groene leefomgeving te creëren. Met plekken waar inwoners op hete dagen naartoe kunnen voor verkoeling in de wijk.(Foto: Thymen Stolk)

Naast sensoren die luchtvochtigheid en temperatuur meten, komen er in de toekomst ook sensoren die de luchtkwaliteit gaan meten. Bij dat meten spelen de inwoners zelf een grote rol. Er komen workshops, waarin ze zelf klimaatkastjes maken die ze op een plek naar keuze kunnen ophangen. De sensoren staan in verbinding met een digitaal dashboard. Daar kunnen ze direct zien hoe warm het op welke locatie in de wijk is, hoe het staat met de luchtvochtigheid en de luchtkwaliteit, wat de effecten van vergroening zijn en waar ze op enig moment verkoeling kunnen vinden in de wijk.

Fotomonitoring
De Gemeente Dordrecht de klimaatwijzigingen in de wijk ook monitoren aan de hand van foto’s. Zo ontstaat er in de loop van de tijd een beeldbank waarin de effecten van vergroening van de wijk zichtbaar worden. Een hobbyfotograaf in de buurt geeft de eerste aanzet. Stephanie van Sluijsdam gaat tweemaal per maand dezelfde tien tot vijftien locaties fotograferen. Zo ontstaat er een visueel tijdsbeeld. Bij zware regenval gaat zij foto’s maken van de wateroverlast in het Wielwijkpark. De gemeente roept de inwoners van Wielwijk op om ook zelf foto’s te maken van de veranderingen in hun leefomgeving.

Bewustwording
De gemeente hoopt met het project onder inwoners de bewustwording rondom klimaatverandering te verhogen. Daarnaast wil ze kennis opdoen van de effecten van maatregelen in de openbare ruimte op het klimaat en de leefbaarheid. Wat die maatregelen precies moeten zijn, bepalen de gemeente en wijkbewoners samen. Ook wil de gemeente inwoners stimuleren om zelf aan de slag te gaan met het vergroenen van hun eigen tuin. Zodat er een brede, gezamenlijke aanpak ontstaat in de strijd tegen de klimaatverandering. Om het plaatsen van de laatste sensor te vieren, deelden medewerkers op het Admiraalsplein tasjes met gezonde snacks uit. Speelotheek De Kwekkeltuin kreeg een miniatuurversie van het projectbord van Life Critical om op de wijktafel te plaatsen. Het grote projectbord staat op de hoek van het Wielwijkpark en de M.H. Trompweg.

Groenere buurt
Projectleider Melina van de Merwe over de impact van Life Critical: “Uniek aan dit project is de intensieve monitoring. Die moet stevig bewijs leveren van de impact van genomen maatregelen op de kwaliteit van leven in de wijk. Het is een traject waarin bewoners hun eigen inbreng hebben. We verwachten dat hieruit een fijne samenwerking ontstaat. Met als doel: een groenere buurt, waar het aangenamer verblijven is. We hopen een netwerk op te bouwen van geïnteresseerde en betrokken bewoners en partners. Die samen werk willen maken van bewustzijn omtrent klimaat en klimaatverandering. En ermee aan de slag willen gaan in de buurt.” Life Critical is een Europees project waarin een hoofdrol is weggelegd voor het Wielwijkpark in Dordrecht en het park Greater Horton in het Engelse Bradford. De kennis en ervaringen die hier worden opgedaan, worden gedeeld met andere Europese steden.

Groenblauwe stad
In Dordrecht werken de gemeente, maatschappelijke organisaties, bedrijven en bewoners samen aan het verbeteren van de kwaliteit van de leefomgeving. Dat doen ze door het toevoegen van natuur (groen) en water (blauw). Zo verhogen ze het welzijn van de Dordtenaren. Tegelijk maken ze de stad klimaatbestendig en helpen ze de natuur. Meer informatie over de opgave ‘Groenblauwe stad’ staat op de website groenblauwdordrecht.nl.