Actueel

reageer als eerstwo 1 dec 2021

Wieman en Poesie maken Doorkijkjes met via078

DORDRECHT – De Dordtse poppentheatermaker Jacobus Wieman is onlangs samen met Poesie verschillende keren op bezoek gegaan in museum Huis van Gijn. Via Cultura maakte opnamen van deze bezoeken. De avonturen, die Poesie met eigenaar Koos in het museum beleefde, zijn vanaf woensdag 1 december wekelijks te zien op www.via078.nl.

Na een interview met Koos en zijn poppen, kwam van Via Cultura met de vraag of Koos iets wilde doen voor kinderen op de onlinezender. Daaruit ontstond het idee om op bezoek te gaan bij culturele plekken in de stad. Koos was enthousiast en wilde het samen doen met zijn pop Poesie. Poesie speelt al jaren in voorstellingen van Jacobus Wieman een rol als een speciaal onderwerp moet worden belicht. Mede dankzij financiële steun van de gemeente, kon de nieuwe serie met poppenspeler Koos gemaakt worden.

Doorkijkje

Koos maakte in een ver verleden Poesie voor een kinderboekenweekfeest voor de Rotterdamse Bibliotheek. Poesie is nieuwsgierig en altijd zachtaardig. Ook bange kinderen durven Poesie, tijdens live voorstellingen, na een tijdje toch te aaien.

Het programma dat de poppenspeler samen met Via Cultura maakte heet Doorkijkje, omdat Koos en Poesie dol zijn op doorkijkjes. Koos: “Een blik achter de schermen of door een ruimte is vaak heel spannend en boeiend. Poesie verspreekt zich regelmatig en noemt het programma Dordtkijkje. Wel toepasselijk want we eindigen elke keer met de tekst: ‘In Dordt kijk je je ogen uit’.”

Huis van Gijn

De eerste afleveringen van Doorkijkje zijn gemaakt in het museum Huis van Gijn. De korte items in de serie zijn bedoeld om te laten zien hoe leuk en spannend het is om in dit museum rond te kijken. Normaal mag je niets aanraken maar Poesie mag dat af en toe wel, om iets te laten zien aan de kijkers. Soms wijkt poes door zijn nieuwsgierigheid even af, net als Koos zelf deed wanneer hij als kind naar een museum mocht.

Acht weken

De eerste Doorkijkje-serie bestaat uit acht afleveringen. Elke week komt er een nieuwe aflevering bij. Koos: “Heel leuk natuurlijk om, nu we weer bijna nergens heen kunnen, samen met Poesie op bezoek te kunnen gaan in het Huis van Gijn. Marjolein Meijers en Izak Boom maakten de intromuziek die in de serie te horen is. Inmiddels zijn we met voorbereidingen bezig om andere culturele plekken in Dordrecht te bezoeken.”

Geef een antwoord