DORDRECHT – Marcel van de Wetering van HVC en directeur Wereldhave Nederland Pieter Polman draaiden gisteren samen symbolisch de gaskraan dicht bij Winkelcentrum Sterrenburg, dat daarmee definitief is overgestapt op stadswarmte via HVC. (Foto’s: Stolk Fotografie)

De reden van de overstap lijkt voor de hand te liggen, maar toch vormt de energiecrisis niet de belangrijkste aanleiding. “Voor ons is duurzaamheid erg belangrijk, daar zijn we al jaren mee bezig. We namen in de afgelopen jaren al vele duurzaamheidsmaatregelen zoals zonnepanelen, ledverlichting en de toepassing van slimme installaties, maar de transformatie van ons centrum bleek een uitgelezen kans om ook direct van gas naar stadswarmte over te schakelen,” aldus  Thari van Aalst van Wereldhave. De eigenaar van het winkelcentrum bezit en beheert tevens een aantal andere centra in Nederland. Zo stapte Kronenburg in Arnhem recentelijk ook over op stadswarmte, wat resulteerde in een CO2-uitstootreductie van liefst 85 procent.

Full service
“Om als Full Service Centrum Sterrenburg écht toekomstbestendig te zijn is het essentieel dat het gebouw waarin de ondernemers gevestigd zijn, duurzaam is – in de breedste zin van het woord”, vult Marcel van de Wetering van HVC aan. “Klimaatneutraliteit is daarbinnen dan weer een belangrijk thema en daarin zet Sterrenburg door te kiezen voor stadswarmte een grote stap.” JHet winkelcentrum transformeert momenteel van een traditioneel winkelcentrum in een multifunctionele verblijfsplaats, een Full Service Centrum, zoals Wereldhave het noemt. Een plek waar je boodschappen haalt en kunt winkelen, maar waar ook ruimte is voor een variëteit aan andere functies, zoals horeca, gezondheidszorg, sport, dienstverlening, ontmoeting en ontspanning.

Stadswarmte

In Dordrecht levert HVC warmte uit afval dat niet meer hergebruikt of gerecycled kan worden. Dit ‘restafval’ wordt in de afval- en energiecentrale aan de Baanhoekweg verbrand. Hier komt veel warmte bij vrij. Deze wordt via het warmtenet weer teruggebracht naar de stad om woningen en gebouwen mee te verwarmen, wat een forse reductie van CO2-uitstoot oplevert.