DORDRECHT – De winkelleegstand als gevolg van de toename van winkelen op internet zal ook de komende jaren groeien. Voor Zuid-Holland wordt de komende jaren een afname van ongeveer 6 procent van het aantal vierkante meters voor detailhandel verwacht. Dat blijkt uit onderzoek dat de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland en Drenthe gezamenlijk hebben laten uitvoeren. De provincie Zuid-Holland wil met nieuw beleid de effecten hiervan beperken en zo de winkelgebieden aantrekkelijk houden.

De tendens is onomkeerbaar. Mensen schaffen steeds vaker hun producten aan via internet. De cijfers spreken voor zich: het marktaandeel van internetaankopen in de totale detailhandelsbestedingen in Nederland groeide van minder dan 1 procent in 2002 naar bijna 6 procent in 2012. In de non-foodsector heeft internet inmiddels een marktaandeel van 11 procent. De verschillen per branche zijn wel groot. Het marktaandeel van internet is met name in ‘niet-keuzegevoelige’ branches, zoals wit- en bruingoed en computers (rond de 45 procent) en games, boeken en cd’s (15 procent) groot. Dit aandeel blijft naar verwachting de komende jaren verder toenemen. Alleen in de ‘food-sector’ is het marktaandeel van internet nog heel klein. Een logisch gevolg van de verschuiving naar internetverkoop is dat steeds meer winkelruimte leeg zal komen te staan. Nu ligt dat aandeel al boven de 10 procent. “De provincie heeft vooral invloed buiten de kernwinkelgebieden”, zegt woordvoerder André Lammerse. “De perifere winkelgebieden, zoals de woonboulevards en bedrijventerreinen. In het nieuwe ruimtelijk beleid van Zuid-Holland, dat de Provinciale Staten in juli gaan vaststellen, worden afhaalpunten voor producten die bij internetwinkels zijn besteld beschouwd als een vorm van detailhandel. Die horen daarom in bestaande winkelgebieden thuis en niet op bedrijventerreinen of in andere niet-winkellocaties.”

Met dit beleid hoopt de provincie een deel van de leegloop te voorkomen. Het idee is ook dat mensen eerder een fysieke winkel in zullen lopen als ze onderweg zijn naar een afhaalpunt. Lammerse: “Maar voor een groot deel van het beleid rond winkelleegstand zijn gemeenten zelf natuurlijk verantwoordelijk.” Op de plannen van de provincie Zuid-Holland kan iedereen tot en met 18 februari zijn commentaar geven.