Actueel

reageer als eerstdo 15 nov 2018

Wintervogels zoeken, bekijken en tellen

DORDRECHT – In de zoetwatergetijdennatuur van de Tongplaat komen allerlei soorten ganzen en andere (trek)vogels opvetten en uitrusten. Deze wintergasten zoals brandganzen (Foto: : C. Dommisse) profiteren van dit bijzondere gebied en het kan er behoorlijk druk zijn. Het landschap is in deze tijd uitermate geschikt om te struinen langs de waterlijnen, op plaatsen waar wandelaars anders niet kunnen komen.

De IVN houdt zaterdag 17 november een wintervogelexcursie, waarbij deelnemers van harte welkom zijn om watervogels te leren herkennen en te ontdekken wat anders vaak verborgen blijft. Om de soorten extra dichtbij te halen gebruiken de vogelspotters een telescoop. Waterdicht schoeisel en een verrekijker worden aanbevolen. Kinderen worden speciaal opgeroepen deel te nemen. De IVN verzamelt op de parkeerplaats Zuidhaven, nabij de Nieuwe Merwedeweg. Om 10.00 uur start de excursie.

Tellen

Ook de vogelaars van de Natuur- en Vogelwacht Biesbosch trekken er zaterdag op uit om de vogels in het poldergebied rond de Biesbosch te inventariseren. De vogelaars doen dit een aantal vaste zaterdagen in de winter om de vogels in veertien gebieden te tellen. De gegevens die dit oplevert worden onder andere gebruikt voor het vaststellen van trends (Sovon Vogelonderzoek) en voor de natuurwaardebepaling van het landelijk gebied in de provincie (Streekplan) en in de Biesbosch (Natura 2000).

Leren

Ervaren vogeltellers, maar ook zij die nog niet zoveel routine hebben, maar het wel graag willen leren, zijn hierbij van harte welkom. Bij elke ploeg is minimaal één ervaren vogelaar aanwezig. Het vogeltellen begint om 10.00 uur bij biologisch centrum ‘Jong Dordrecht’, Noorderelsweg 2A. Na de Viersprong rechtsaf, is dit de boerderij aan de linkerkant van de weg.

Kandidaten kunnen zich telefonisch aanmelden bij de Natuur- en Vogelwacht Biesbosch, tel. 078-6213921 (tijdens kantooruren). Voor wie nog niet zoveel van vogels weet, is dit een uitgelezen kans om in de praktijk meer over vogelinventarisatie te leren.

Volgende tellingen zijn op 15 december en in 2019 nog op: 12 januari, 16 februari en 16 maart.

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie