Actueel

reageer als eerstma 1 nov 2021

Woonbron start ontmanteling drie laatste woongebouwen in Wielwijk

DORDRECHT – Wil Braat (90), zeg maar gerust ‘Miss Wielwijk’, en wethouder Marco Stam (Wonen en Openbare Ruimte0 verrichtten afgelopen vrijdag de eerste sloophandeling van een woongebouw aan de Cornelis Trompwegin Wielwijk. Deze sloophandeling bestond uit het verwijderen van het ‘hart’ van het gebouw. Hiermee luidden zij het startschot voor de sloop van drie woongebouwen. Op deze plek start Woonbron daarna met de bouw van 64 sociale huur- en 16 koopwoningen. (Foto: Erno Wientjens)

Na de eerste sloophandeling neemt New Horizon de ontmanteling van het gebouw over. New Horizon is gespecialiseerd in het ontmantelen van gebouwen met als doel zoveel mogelijk materialen te ‘oogsten’ voor hergebruik. Voor de drie gebouwen aan de Van Kinsbergenstraat, Cornelis Trompweg en Van der Zaanstraat betekent dit dat materialen uit de sloop een nieuw leven krijgen.

Start nieuwbouw

De ontmanteling van deze drie laatste woongebouwen van Woonbron in Wielwijk is afgerond in februari 2022. Daarna volgt de nieuwbouw door BM van Houwelingen van de in totaal tachtig nieuwbouwwoningen. Alle 64 appartementen komen in de sociale verhuur en biedt Woonbron aan via Woonkeus in 2023. De appartementen bestaan uit 58 driekamerwoningen en zes vierkamerwoningen. De eengezinswoningen gaan op 16 november 2021 in de verkoop via nouvellewonen.nl. De zestien woningen die in de verkoop gaan, biedt Woonbron als eerste aan bij huurders in de Drechtsteden die een wooncarrière willen maken van sociale huur naar koop. Door deze overstap naar koop, komen weer sociale huurwoningen vrij op de huurmarkt zodat de doorstroming op gang blijft.

Duurzaamheid

Ook in de nieuwbouw past Woonbron duurzaamheid toe. In het plan is het hergebruik van materialen opgenomen. De bouwput wordt aangevuld met puin uit de sloop en beton wordt gebruikt om schanskorven te vullen die als erfafscheiding dienen. De schanskorven zorgen samen met de wilde bloemen voor een prettig leefklimaat voor vlinders en bijen. Het inmetselen van vleermuiskasten maakt ook onderdeel uit van het plan. Om de tuinen te bewateren worden regentonnen geplaatst die het regenwater opvangen voor hergebruik. Daarnaast worden de nieuwbouwwoningen aangesloten op het warmtenet van HVC

Op de foto: Erik Koremans (directeur New Horizon Material Balance), Ronald Viergever (gebiedscoördinator Woonbron Dordrecht), mevrouw Braat (bewoonster van Wielwijk en al jaren actief in de wijk) en Marco Stam (wethouder van Sport, Wonen en Openbare Ruimte).

Geef een antwoord