Actueel

reageer als eerstma 27 mei 2019

Woonhuizen Oranjelaan worden gemeentelijk monument

DORDRECHT – Vier woonhuizen aan de Oranjelaan krijgen op verzoek van de eigenaren de status van gemeentelijk monument. De woningen uit 1911/1912 maken deel uit van een bijzondere rij panden. (Foto: Thymen Stolk)

Vorig jaar mochten Dordtenaren zelf aangegeven welke nog niet beschermde panden in Dordrecht de status van gemeentelijk monument verdienden. Bij deze ‘Kies je monument-verkiezing’ vielen de panden aan de Oranjelaan net buiten de top  25. Daarop hebben de eigenaren zelf de aanvraag tot aanwijzing ingediend. “Daar spreekt vooral trots op hun woning uit”, zegt Conny van Es van de gemeentelijke afdeling Erfgoed. “Deze bewoners hebben zich ook uitgebreid verdiept in de geschiedenis van hun woning.”

Niet lastig

De aanwijzing zorgt ervoor dat de panden nog beter beschermd zijn, vervolgt Van Es. “Ze vielen al binnen het beschermd stadsgezicht, maar de gemeentelijke monumentenstatus leidt tot nog strengere regels voor eventuele verbouwingen.” De status levert ook voor de eigenaren bepaalde voordelen op. “Het gaat om onderhoudsintensieve panden. Door de monumentenstatus kunnen de eigenaren bij onderhoud of restauratie gebruik maken van een laagrentende lening. Daarnaast staat onze afdeling ze bij met advies bij eventuele verbouwingen.” Wethouder Rinette Reynvaan (Monumentenzorg) heeft waardering voor de actie van de eigenaren. “Deze mensen zijn trots op hun huis en willen graag de monumentale waarden in stand houden. Daar werken we als gemeente graag aan mee. Het toont aan dat de status van monument helemaal niet lastig hoeft te zijn, zoals sommigen denken.”

Achtste monumentenstad

Dordrecht telt zo’n 900 rijksmonumenten en 1.100 gemeentelijk monumenten en is alleen al op grond van het aantal rijksmonumenten de achtste monumentstad van Nederland.  Verreweg de meeste monumenten zijn particulier eigendom.

Geef een reactie