DORDRECHT – Vorige week stond de vijfde editie van voetbaltoernooi Next Match op het programma. In de zaal van korfbalvereniging DeetosSnel gingen 32 teams met elkaar de sportieve strijd aan. Het toernooi duurde van 10.00 tot 22.00 uur en werd bezocht door bijna achthonderd bezoekers. Een groot succes voor en door jongeren dus.

 

Next Match wordt in 2024 in elke schoolvakantie, met uitzondering van de zomervakantie, georganiseerd. Daarbij staan verbinding en participatie van jongeren uit de verschillende wijken centraal. Deze editie werd georganiseerd door twaalf jongeren vanuit het project Next Up, waarbij werd samengewerkt met R-Newt, Dordt Sport, AJB+ en Alleen Jij Bepaalt Wie Je Bent. Next Up is een maatschappelijk diensttijd-project waarbij jongeren tussen de 12 en 27 jaar worden gestimuleerd om hun talenten in te zetten en iets terug te doen voor de maatschappij. Jongerenwerker Giselle Faneyte: “Het is mooi om te zien dat de jongeren hun talenten op deze manier hebben weten in te zetten, je kan zien dat het Next Up-project een positieve impact heeft.” Deelnemer Mourad beaamt dit: “Het was echt een leuke ervaring!” Binnen elke categorie waren verschillende prijzen te winnen voor beste keeper, beste speler, tweede- en eersteplek.

 

Jongeren nemen initiatief

“Het mooie aan de samenwerking is dat we alles hebben afgestemd voor heel 2024 en dat de jongeren vanuit Next Up een stuk organisatie hebben opgepakt”, zegt Tim Verbaas van Dordt Sport. Zijn collega Manuela Louhenapessy vult aan: “Heel leuk om te zien dat de jongeren zelf initiatief nemen om dit soort evenementen op te zetten en te ondersteunen.” Bij voorgaande edities voetbalden ook jongeren uit andere steden mee, en ook deze editie kwamen de jongeren weer vanuit onder meer Papendrecht en zelfs uit Twente.

 

Sport verbindt

Het enthousiasme over het organiseren en ondersteunen bij het toernooi groeit onder de jongeren. Mohammed Amri van R-Newt: “Zelfs jongeren die niet waren aangesloten vanuit het Next Up-project boden aan om te helpen. Dat is wat ik ook zo mooi vindt aan het toernooi: de verbintenis die het met zich meebrengt.” Ook Rob Weeda van de Sportraad kwam even kijken bij het toernooi. “Sport verbindt. Tijdens het toernooi is dat écht zichtbaar: iedereen mag meedoen. Daarnaast sporten de jongeren, dat vinden wij als Sportraad erg belangrijk. Next Match kan jongeren inspireren om vaker te sporten.”