DORDRECHT – Het Dordrechts Museum voegt zes onbekende schilderijen van Aelbert Cuyp toe aan de tentoonstelling In het licht van Cuyp. Het gaat om werken uit particulier bezit die niet eerder tentoongesteld zijn. Hoewel de schilderijen in oude publicaties staan, was de actuele verblijfplaats niet bekend. Na speurwerk van het museum en contact met kunsthandelaren konden de zes landschappen getraceerd worden. Vrijwel alle stukken blijken zich in Nederland te bevinden, een enkel schilderij zelfs in Dordrecht. Door de grote bereidwilligheid van de particuliere verzamelaars is het mogelijk de Cuyp-tentoonstelling te verlengen tot en met 8 mei.

De Cuyp-tentoonstelling vertelt het verhaal van de grote waardering in Engeland voor de zonnige landschappen van de 17e-eeuwse schilder uit Dordrecht. Veel schilderijen zijn uit belangrijke Engelse collecties geleend. Enkele daarvan moeten helaas na 6 maart terug. Daaronder bevinden zich twee van Cuyps schilderijen uit de Engelse Royal Collection. Vanwege het 70-jarig regeringsjubileum van koningin Elizabeth moeten deze werken terug naar Buckingham Palace waar tal van feestelijkheden rond het ‘Platinum Jubilee’ plaatsvinden. In totaal gaan vijf schilderijen van Cuyp na 6 maart terug naar diverse eigenaren in het buitenland. Om de tentoonstelling te kunnen verlengen is het Dordrechts Museum op zoek gegaan naar vervangstukken. Zes nog onbekende schilderijen van Cuyp konden worden opgespoord en geleend.

Zes koeien
Een van de hoogtepunten is het ‘Landschap met zes koeien bij Dordrecht’ (foto) dat lang in de collectie van Anton Philips zat en in 2018 bij kunsthandel Bijl-Van Urk Master Paintings in Alkmaar was. Het behoort tot de beste veestukken van Aelbert Cuyp en past prachtig bij de schilderijen met koeien die uit Schotland en Hongarije zijn geleend. Er staan drie staande en drie liggende koeien op, waarvan de vachten fraai verlicht worden door het gouden licht van de zon, Cuyps handelsmerk. De diagonale compositie en de vogels in de lucht richten de aandacht op subtiele wijze naar de horizon waar de Grote Kerk van Dordrecht te herkennen is.

Terug in Dordt
De nieuwe schilderijen geven een mooi beeld van wat zich van Cuyp nog in Nederland bevindt. Door de Engelse Cuyp-rage in de 18e en 19e eeuw verdween het grootste gedeelte van zijn werk naar Groot-Brittannië. Het Rijksmuseum (in 1965) en het Dordrechts Museum (in 1978) konden belangrijke schilderijen van Cuyp terugkopen uit Britse collecties. Nu blijken zich ook in Nederlands particulier bezit goede werken van Cuyp te bevinden, waarvan de meeste ook in de 19de eeuw in Engeland waren. Een van de eigenaren nam naar aanleiding van de huidige tentoonstelling zelf contact op met het Dordrechts Museum. Dat was een grote verrassing voor het museum: een zeer mooi Italiaans landschap van Cuyp dat alleen van een foto bekend was. Ook bleek zich werk van Cuyp in Dordrecht zelf te bevinden.

Info en kaarten op de website van het museum.