DORDRECHT – Ze staan perplex. De medewerkers van het Albert Schweitzer ziekenhuis. Vorige week werd hen bekend dat het parkeertarief op het Gezondheidspark op termijn wordt verhoogd. Personeel van het ziekenhuis gaat bijna vier keer zoveel betalen en dat valt hen rauw op het dak. Voor een fulltimer kan de stijging zelfs oplopen tot een (jaarlijkse) parkeerrekening van 1.000 euro, berekende het ziekenhuis. Het nieuws, en ook de timing daarvan, is het gesprek van de dag in de koffiekamer.
Dat vertelt Arne Wibier, werkzaam als operatieassistent in het Albert Schweitzer ziekenhuis. Hij schrok ontzettend toen hij het bericht las over de nieuwe parkeertarieven bij het ziekenhuis. En hij was zeker niet de enige. “Het voelt als een steek in de rug. Iedereen heeft zich kapot gewerkt en daar is heel veel lof voor geweest en dan komt dit bericht. Ik vind het een heel gekke reactie, het voelt niet goed.” Wibier wil het graag opnemen voor zijn collega’s en werkgever die zijn medewerkers de afgelopen periode ontzettend goed heeft gesteund, zo heeft hij ervaren. Frank van den Elsen, woordvoerder van het Albert Schweitzer ziekenhuis, beaamt dat de tariefstijging onder het personeel het gesprek van de dag is. “Dit heeft voor heel veel medewerkers grote gevolgen.” De Middenzone, het gebied tussen het ziekenhuis en de Sportboulevard, wordt door Ballast Nedam ontwikkeld. Er komen onder meer zevenhonderd woningen en een parkeergarage. Vorig jaar zomer ontstond onder het personeel consternatie toen het parkeertarief door de gemeente in de aanbestedingsprocedure als richtlijn werd meegegeven. De Raad van Bestuur van het ziekenhuis uitte vervolgens diverse malen zijn zorgen. Voorzitter Peter van der Meer: “Deze tariefstijging zou ontwrichtend uitwerken op de huishoudens van vele honderden medewerkers. En ook op de aantrekkelijkheid van het werken in de zorg en in ons ziekenhuis, in een toch al nijpende arbeidsmarkt. Daarmee is direct een algemeen maatschappelijk belang gemoeid.”
Afhankelijk van auto
De voorzitter van de Raad van Bestuur is volgende week één van de insprekers tijdens de Commissie Grote Projecten. Frank van den Elsen: “Ook de Ondernemingsraad en de Verpleegkundige Adviesraad beraden zich op acties die ze zelf kunnen ondernemen. De Ondernemingsraad behartigt de belangen van alle medewerkers, en de Verpleegkundige Adviesraad van de verpleegkundigen. Zij zijn qua omvang en qua onregelmatige werktijden, waardoor ze bijna geen reisalternatieven hebben voor de auto, de hardst getroffen beroepsgroep. En nu juist ook de groep waar personeelstekorten groot zijn, met name in de gespecialiseerde functies.” Dit is ook de ervaring van Wibier. “Veel van mijn collega’s zijn afhankelijk van de auto. Zij komen van ver, uit heel Zuid-Holland en Brabant, maar ook uit afgelegen gebieden, uit polders waar de verbindingen van het openbaar niet toereikend zijn. Net als bij vroege diensten.” Ook het Albert Schweitzer ziekenhuis heeft in een eerder stadium van de planontwikkeling aangegeven dat veel werknemers geen alternatief hebben voor de auto bij het woon-werkverkeer.
Maximale inzet
Het ziekenhuis juicht het toe dat de Middenzone een passende bestemming krijgt, dat er ‘nieuwe buren’ komen en meer bedrijvigheid. “Over het Stedenbouwkundig Plan zijn wij het met de gemeente steeds eens geweest.” Een bescheiden stijging van de parkeertarieven, bij verbetering van de parkeervoorziening, heeft het ziekenhuis altijd als acceptabel gezien. Net als Wibier: “Om in Rotterdam bij het ziekenhuis te kunnen parkeren ben je heel wat euro’s kwijt. Maar deze enorme stijging, zonder regeling voor de medewerkers en zonder inspraak van het ziekenhuis, voelt alsof de gemeente je in de kou laat staan. Juist in deze periode van maximale inzet en tekort aan personeel vind ik het gevoelloos. Laat ik duidelijk zijn, niemand zit op enige vorm van beloning te wachten. Ik denk dat ik namens iedereen in ons ziekenhuis kan spreken dat wij allemaal klaar hebben gestaan voor onze medemens en dat het dit soort scenario’s zijn waarin wij met ons beroep echt het verschil kunnen en willen maken. Met liefde en vanzelfsprekend. En dat geldt ook voor heel veel andere beroepsgroepen.”
Onwaarschijnlijk
Peter van der Meer vraagt de gemeenteraad volgende week met klem om er alles aan te doen om de tariefstijging in deze omvang niet door te laten gaan. “De ontwikkelovereenkomst tussen Ballast Nedam en de gemeente is er nog niet. Zelfs het aantal voorgenomen woningen kon recent nog stijgen van 500 naar 720. Het is onwaarschijnlijk dat het parkeertarief dan in zo’n vroeg stadium al onherroepelijk tot stand moest komen.”(Archieffoto: Thymen Stolk)