DORDRECHT – Veel mensen maken de fout dat ze doorbakken vlees van de barbecue halen met dezelfde tang waarmee ze rauw vlees erop leggen. Voor je het weet slaat campylobacter of salmonella toe: twee veelvoorkomende, beruchte veroorzakers van dagenlang aanhoudende diarree, buikpijn, koorts en malaise.

Vroeger gebeurde dat vooral in de zomer. Sinds de winterbarbecue hip is, komen onderzoekaanvragen meer gespreid over het jaar binnen bij het RLM. Beide bacteriën kan je overigens ook in je keuken oplopen van rauw vlees of rauwe eieren. Ook niet likken aan de cakebeslaglepel dus!
Dagelijks zoeken wij naar deze bacteriën in een poepmonster. We kennen hun dna-code. De eerste stap verloopt door het vergelijken van dna uit het monster met het bekende dna van de boosdoeners, in een pcr-apparaat. Is er een match, dan weten we de oorzaak van het ongemak, meestal dezelfde dag nog.

Antibiotica

We weten dan nog niet voor welke antibiotica de bacterie gevoelig is. Dat kan namelijk per stam binnen één bacteriefamilie verschillen. Als tweede stap kweken we daarom de bacterie op een voedingsbodem. Daar kunnen een of twee dagen overheen gaan. Zodra we grotere aantallen bacteriën hebben, kunnen we die blootstellen aan verschillende soorten antibiotica. Met het blote oog zie je welke effectief is. We kunnen de aanvrager van het onderzoek, meestal de huisarts, dan adviseren over het beste medicijn.
Meestal is behandelen echter niet nodig. Hoe vervelend de klachten ook zijn, ze gaan bij een gezonde patiënt vanzelf weg. Het onderzoek is vaak bedoeld als bevestiging of om iets ernstigers uit te sluiten. Toch is waakzaamheid geboden: ziekenhuisopnames door voedselvergiftiging komen regelmatig voor. Volgens het RIVM overlijden in ons land zelfs enkele tientallen mensen per jaar door campylobacter en nog eens tientallen door salmonella.

 

De zomerserie ‘Labgeheimen’ biedt een kijkje achter de schermen in het Regionaal Laboratorium voor Medische Microbiologie (RLM) Dordrecht/Gorinchem. De volgende aflevering verschijnt in Dordt Centraal van 30 juli en uiteraard ook online.