DORDRECHT – Fijn, lekker voetballen. Doordeweeks trainen en dan het allerleukste: de wedstrijd op zaterdag. Maar wie fluit? Voor deze wekelijkse uitdaging staan veel voetbalclubs. Zo ook VV Wieldrecht. Steeds minder leden of ouders van leden hebben er zin in. Tijd voor een creatieve oplossing om dit aanhoudende tekort tegen te gaan, vonden scheidsrechterscoördinator Hans de Jong en vrijwilligerscoördinator en bestuurslid Mariëlle Slooff. Sinds het begin van dit seizoen leidt de vereniging zelf scheidsrechters op. “Plezier staat bovenaan.” (Foto’s: Stolk Fotografie en  Natalie Simoiu-Palit )

 

Hoewel nog maar net gestart, is het nu al een succes. De pool telt maar liefst 38 leden, waaronder 29 nieuwe jeugdleden (jongens en meiden). Het begeleidingsteam bestaat onder andere uit de zeer ervaren Jan en Henk Tempelaar. De hele familie Tempelaar is al vanaf de oprichting van VV Wieldrecht in 1947 actief bij Wieldrecht. De broers zijn allebei scheidsrechter en in hun vrije tijd nog altijd nauw betrokken bij de club. Daarnaast zijn zij ook actief binnen het betaalde voetbal. Mariëlle: “Met hun kennis en ervaring en instructie op vertrouwd terrein bieden we een maximale leeromgeving. Iedereen die het wil, krijgt de kans om mee te doen.”

 

Positieve invloed
Hans: “We zijn met de scheidsrechterspool gestart om het aanhoudende tekort op te lossen en jeugdleden een unieke kans te bieden om op jonge leeftijd (de jongste is 10 jaar) ervaring op te doen in een verantwoordelijke rol. Daarnaast zijn we ervan overtuigd dat jeugdspelers met deze extra verantwoordelijkheid een positieve invloed hebben op de aanhoudende agressie op en langs het veld als zij zelf hun wedstrijden voetballen. Iets waar helaas nog steeds aandacht voor nodig is. Maar we merken gelukkig nu al resultaat. We zien het zelfvertrouwen groeien.”

 

Scheids Zoë
Zoë Klapper (18) is een van de twee meiden in de pool. Zelf voetbalt ze niet, maar de clubliefde is haar met de paplepel ingegoten. Samen met haar moeder staat ze iedere zaterdag achter de bar, broertje Mitch voetbalt bij Wieldrecht en ook haar vader is actief op heel veel fronten. “Ik hou van voetbal en draag op deze manier graag een steentje bij aan de club. Het gaat ook goed. Ik krijg vaak complimenten na afloop, ook van de tegenstander.” Hans, zelf ook jarenlang scheidsrechter geweest, ziet Zoë ook nog wel naar de KNVB gaan voor een cursus. “Ze heeft inzicht en overwicht.” Met een stage van 40 uur in de week voor haar studie in de evenementenbranche ziet Zoë dat zelf op korte termijn niet gebeuren, maar wie weet later. “Voor nu vind ik het vooral heel leuk om te doen.”

 

Feestelijke start
De feestelijke officiële start van de splinternieuwe scheidsrechterspool was begin maart. Samen met het jonge scheidsrechterstalent Dave Steenis (18) gaven de scheidsrechters in opleiding het fluitsignaal voor de wedstrijd van Wieldrecht 1 – Groote Lindt 1. Een scheidsrechterspool van deze omvang inclusief een grote groep jeugdleden is uniek in Nederland. De KNVB was bij het feest aanwezig en liet weten zeer onder de indruk te zijn van het enthousiasme van de leden, de grote betrokkenheid van ouders en de organisatie die is ingericht om de inzet soepel te laten verlopen. Om de leden te inspireren en kennis te laten maken met het werk van een scheidsrechter in het betaalde voetbal gaat de pool nog voor de zomerstop op bezoek bij de KNVB in Zeist. Zij bekijken daar onder andere de beroemde VAR-ruimte.

 

Echt fluiten leer je op het veld
“We krijgen inmiddels ook al vragen van andere verenigingen over onze pool”, vertelt Mariëlle. “Bij een aantal hebben we al een presentatie gegeven. Dat doen we graag. Het idee is eigenlijk heel eenvoudig. Na een avond met instructie op hoofdlijnen, waar we ook aandacht besteden aan de waarden die we bij Wieldrecht belangrijk vinden, gaan ze eerst trainingspotjes fluiten. Echt fluiten leer je op het veld tenslotte. En zo steeds een stapje verder, afhankelijk van hoe het gaat. Daarnaast is er ruimte om ervaringen uit te wisselen. Onze scheidsrechters in opleiding zijn herkenbaar aan hun gele tenue en blauwe band. Voorafgaand aan een wedstrijd leggen we het ook altijd even uit aan de tegenstander. Het opleiden duurt een seizoen. In september start de tweede lichting. We hebben er nu alweer zin in.”