DORDRECHT – Jongeren zijn een kwetsbare groep verkeersdeelnemers. TotallyTraffic is een programma dat als doel heeft om een eind te maken aan ongevallen en slachtoffers. Dit richt zich op de verkeersveiligheid en verkeerseducatie aan jongeren van 12 tot en met 18 jaar. TotallyTraffic (Zuid-Holland, Amsterdam, Noord-Brabant en Limburg) bestaat tien jaar en daar werd in Dordrecht onder leiding van Sipke Jan Bousema bij stilgestaan. De jongeren zelf hadden een duidelijke mening over verkeersveiligheid in hun eigen omgeving. (Foto’s: René Zoetemelk/ROV Zuid-Holland. (Foto’s: René Zoetemelk/ROV Zuid-Holland)

Door corona was het congres in tweeën gesplitst waarbij leerlingen van het Stedelijk Dalton Lyceum en het Wartburg College in de ochtend waren uitgenodigd. Zij volgden een workshop van het Nationale Verkeerslab, waarbij ze onder andere een quiz deden en zo hun kennis over de verkeersregels weer opfristen. In de middag woonden de genodigden, veelal wethouders verkeer en vervoer van de verschillende gemeentes, het programma bij. Drie leerlingen van het Stedelijk Dalton Lyceum (Sem, Guusje en Tjeerd) vertelden aan de aanwezigen wat zij die ochtend hadden geleerd en deden ook een oproep aan wethouder Van der Linden (Dordrecht). Zo vertelde één van hen dat er aan de Merwedestaat in Dordrecht veel te hard wordt gereden. Zijn er daar geen drempels of verkeerslichten mogelijk? Ook andere knelpunten werden aangedragen. Rondom het Da Vinci College is het niet duidelijk waar het fietspad eindigt en het voetpad begint. Het loopt nu door elkaar, waardoor er lastige verkeerssituaties ontstaan, zeker bij het oversteken. Kan er een extra zebrapad komen? Ook werd aandacht gevraagd voor de situatie rondom de Dubbelsteynlaan West. Daar maakt de weg een bocht, maar je kunt ook rechtdoor rijden. Als je niet duidelijk aangeeft wat je gaat doen, ontstaan er gevaarlijke situatie. Kan daar een bord komen dat je je hand moet uitsteken? Nog tijdens het congres ging wethouder Van der Linden met de leerlingen apart zitten om mogelijke oplossingen te bespreken. Ook gaf hij aan binnenkort bij de school op bezoek te gaan.

Naar nul

“Jongeren zijn door vele oorzaken kwetsbaar in het verkeer en daardoor helaas vaak slachtoffer. Ze ontwikkelen zich snel en hun houding in het verkeer verandert: ze nemen meer risico’s, nemen de regels niet altijd serieus en kunnen gevoelig zijn voor druk vanuit de vriendenkring. Met alle regio’s werken we hard om het aantal slachtoffers terug te brengen tot nul. Alleen dan is het acceptabel,” zegt Wiesje Hofstede, projectleider TotallyTraffic. “Daarom organiseren we in samenwerking met de scholen gastlessen waarin jongeren bewust worden gemaakt van de gevaren van alcohol, drugs en appen in het verkeer. Ook zijn er interactieve lessen waarbij ze met VR-brillen op ervaren hoe het is om een (brom) fietser, automobilist of vrachtwagenchauffeur te zijn. Een flink deel van de scholen doet al enthousiast mee. In het schooljaar 2019-2020 bereikten we maar liefst 32.000 jongeren met onze lessen. De lessen zijn op in totaal 138 schoollocaties uitgevoerd.”