DORDRECHT – Hans Janssen is directeur van de regionale ambulancedienst. Hij schrijft iedere maand voor Dordt Centraal een column over zaken die hem raken binnen en buiten de zorg.

Koud

Het is koud. Onverwacht koud, en vreemd genoeg vind ik dat verwarrend. Want hoewel we weten dat de aarde opwarmt, gletsjers steeds sneller smelten en grote ijsbergformaties afbreken van de aardpolen, wordt Europa geteisterd door kou, sneeuw en heel veel regen. Ik trek weer extra kleren aan en probeer onze kiddo’s ervan te overtuigen dat we de thermostaat niet hoger hoeven te zetten. Maar als ik eerlijk ben, neig ik thuis naar kostenverhogende maatregelen en wil ik de broeikasgassen het liefst zelf even in de ijskast zetten.

Onze energieleverancier heeft me afgelopen week weer geïnformeerd over de prijsstijging die onlosmakelijk is verbonden met ons in de zomer afgesloten variabele contract. Of ik niet toch maar mijn maandbedrag zou aanpassen…? Mijn goede voornemens en klimaatbewuste geweten komen onder druk. Heb ik me laten sussen door de geruststellende mededelingen van de overheid dat de Nederlandse gasreserves tot aan de nok toe gevuld zijn en wij ons geen zorgen hoeven te maken? De afhankelijkheid van Russisch gas was toch geheel en al van de baan?

Onwillekeurig denk ik terug aan de maatschappelijke discussies uit de vorige eeuw over wel of geen kernenergie. Hoewel ik destijds niet in Amsterdam of Den Haag fysiek heb geprotesteerd tegen kerncentrales in Nederland, was ik er altijd van overtuigd dat we dat maar niet moesten doen. Het kernafvalprobleem zou ons naar de afgrond brengen. Lekkage, oorlog, sabotage: alles werd in verband gebracht met radioactieve schade en ander leed. Tsjernobyl en Fukushima lieten de wereld zien wat er allemaal mis kon gaan. En ook in de Russisch-Oekraïense oorlog dreigt een majeure kernramp als de grootste kerncentrale van de wereld in Zaporizhzhia aan flarden zou worden gebombardeerd. Ligt dat in de rede? Rusland grossiert weliswaar in grote woorden, maar de VS, China, Azië, Afrika en Europa zullen dit nooit accepteren. En dat weet Rusland.

Op gevaar van de brandstapel nu dan de voordelen van kernenergie: die zijn ontegenzeggelijk groot en betekenisvol om opwarming van de aarde tegen te kunnen gaan. Deskundigen geven zelfs aan dat het afvalprobleem is op te lossen. Kortom: ik merk dat ik niet meer zo standvastig ben in deze discussie.

Hans Janssen