Actueel

reageer als eerstvr 20 nov 2020

Zwarte Zwaantje aangekomen in nieuwe thuishaven

DORDRECHT – Het Zwarte Zwaantje, de voormalige stoompont Gorinchem V, is vanmorgen aangekomen in zijn nieuwe thuishaven: Leefwerf De Biesbosch bij de Stadswerven. Bij Neptune Repair in Hardinxveld-Giessendam is de afgelopen maand het dekhuis met stuurhut en schoorsteen gebouwd naar de originele bouwtekening uit 1932. De Provincie Zuid Holland heeft vorig jaar subsidie toegekend in het kader van de Erfgoedlijn Waterdriehoek om het Zwarte Zwaantje in oude glorie te herstellen. Elio Barone is initiatiefnemer van Leefwerf De Biesbosch en van het plan om het Zwarte Zwaantje als drijvend erfgoed naar Dordrecht te halen. (Foto’s: Thymen Stolk)

Als voormalige stoompont Gorinchem V was zij één van de vele veren die vorige eeuwen in de provincie hebben gevaren, lang voordat er bruggen werden gebouwd. Na actieve dienst is de stoompont naar de sloop gegaan. Daar heeft de Algemene Maatschappij Voor Varenden (AMVV), nu Steunpunt Binnenvaart, haar gekocht en omgebouwd tot speeltuinschip Het Zwarte Zwaantje. Toen is het originele dekhuis verwijderd en een betonnen vloer en zandbak met speeltoestellen aangelegd en heeft zij tot 2017 in de Maashaven in Rotterdam gelegen. Nu is het Zwarte Zwaantje weer te bewonderen in de staat zoals zij 88 jaar geleden gebouwd is. Elio Barone: “De afgelopen maanden is er bij Neptune heel hard gewerkt om dit mogelijk te maken. Allereerst heeft de werf het dekhuis in de loods gebouwd. Vervolgens moest er heel wat beton weggehakt worden, voordat het dekhuis geplaatst kon worden. Neptune heeft kosten nog moeite gespaard: dit dekhuis is een toonbeeld van het maritiem vakmanschap waar de werf bekend om is. De stichting is erg erkentelijk voor de hulp en mogelijkheden die Neptune heeft geboden om dit te realiseren.”

Het Zwarte Zwaantje gaat nu een onderdeel uitmaken van Leefwerf De Biesbosch. Het drijvende park wordt openbaar toegankelijk.

Geef een reactie